Ålandskungen Anders Wiklöf värnar om miljön – "folk trodde jag var galen som grundade en miljöfond"
Det var en fredag sommaren 1989 som den åländska affärsmannen Anders Wiklöf som vanligt åkte ut till stugan på Läggningsgrund nära Nyham vid havsbandet söder om Åland.
Med sig hade han sin bror Lasse som var inbiten fiskare. Vattnet brukade vara klart och när båten närmade sig bryggan såg man bottnen på långt avstånd.
Det kom bra med flundror som bröderna rökte och åt med god aptit.
Kanske var det den ovanligt varma och torra försommaren som gjorde att allt inte var som förut den här gången.
– Vi tog upp näten som var fulla med skräp och inte ens gick att reda upp. Det fanns heller ingen fisk i dem. Jag blev förbannad och tänkte att vi måste göra något.
”När jag tänker att nu fan ska det hända något, då händer det”
Som den handlingens man Wiklöf är tog han genast itu med saken. Nu skulle det inte bara pratas – det behövdes handling.
Han bestämde sig för att grunda en fond med syfte att stöda forskning och annan verksamhet som skulle gagna skyddet av Östersjön.
En viktig anledning var också att öka människornas medvetenhet om Östersjöns tillstånd. Fonden skulle arbeta långsiktigt och vara till nytta för miljön.
Redan på veckoslutet kontaktade han den dåvarande landshövdingen på Åland, Henrik Gustafsson som var jurist.
Gustafsson skrev ett utkast till statut för fonden och på måndagen presenterades stadgarna för riksdagsman Gunnar Jansson.
Jansson frågade om det var bråttom med att föra ärendet vidare.
– Jag svarade att det inte är bråttom, det ska göras genast. Det är typiskt mig. När jag tänker att nu fan ska det hända något, då händer det.
President Tarja Halonen som då var justitieminister godkände stadgarna och Östersjöfonden hade grundats.
– Allt skedde på två veckor. Jag tror att det är den snabbaste tiden som man har grundat en fond på, säger Wiklöf.
Han hade gett fonden ett startkapital på tre miljoner mark, motsvarande drygt 800 000 euro i dag.
Att få fram pengarna var inget problem för Wiklöf som kallas för Ålandskungen.
Han är ensam ägare till koncernen Wiklöf Holding som omfattar närmare 30 bolag i varierande branscher: logistik, finans, turism och fastigheter.
Omsättningen ligger i dag på nästan 400 miljoner euro och koncernen gör en rörelsevinst på över 10 miljoner.
Men att starta en fond till förmån för miljön fick många ålänningar att höja på ögonbrynen.
– Man tyckte det var galenskap att gå in med tre miljoner mark i en sådan fond. På den tiden togs inte miljöfrågorna på allvar och folk tyckte jag var galen, eller tänkte att det är något jag ska tjäna pengar på.
Men det har aldrig varit tanken, säger Wiklöf.
Den vinst som fonden genererar delas ut till personer och organisationer för betydelsefulla och framstående insatser för Östersjöns miljö. Hittills har fonden delat ut 830 000 euro.
Pengarna beviljas endast till sådana som verkligen har gjort något, inte till dem som tänker göra något.
Sedan brödernas fisketur för 30 år sedan har mycket hunnit hända.
Miljömedvetenheten har ökat, industrin, lantbruket och fiskodlingen har tagit ett större ansvar och minskat på sina utsläpp, säger Wiklöf. Men helt nöjd är han inte.
– Det har hänt mycket, men inte tillräckligt snabbt.
Viktigt med samarbete
Han är noga med att poängtera att miljöarbetet inte får vara ett hinder för att samhället ska utvecklas och gå framåt.
Businessen måste rulla på så som tidigare, men goda miljögärningar kan ,och ska förverkligas i samarbete mellan forskarna, affärslivet och industrin.
– Man måste arbeta tillsammans, annars fungerar det inte.
Själv har han också gjort sitt bästa för att ändra sina vanor till förmån för miljön.
– Jag kör visserligen en Bentley som kanske inte är den miljövänligaste bilen, men å andra sidan kör jag väldigt lite. Jag har minskat på flygandet och flyger inte alls lika mycket som förr. Jag är också noga med att sortera allt hushållsavfall.
Nu när miljöarbetet för Östersjön har börjat ge resultat har det seglat upp nya orosmoln. Det brinner i Amazonas, forskare varnar för att Arktis smälter och i somras presenterade FN:s klimatpanel en larmrapport om effekterna av den globala uppvärmningen och klimatförändringen.
Att det fortfarande finns människor som trots alla varningssignaler inte tror på att klimatet håller på att förändras förvånar Wiklöf.
– På sikt måste de också vakna och inse att allting inte står rätt till. Jag litar på vetenskap och forskning och tror att klimatförändringen kan få katastrofala följder.
Wiklöf har följt med den svenska 16-åriga miljökämpen Greta Thunberg som på kort tid har blivit ett globalt språkrör för miljön.
– Säga vad man vill om henne, men hon har gjort ett fenomenalt arbete och fått folk att vakna. Hon är inte rädd att säga till politikerna vad hon tycker, och många har också lyssnat på henne.
Att framtiden ligger hos ungdomarna är självklart för Wiklöf. Han har talat på studentdimissioner vid Ålands lyceum och imponerats av ungdomarnas kunskap och intelligens.
Det verkar som om de har mera kunskap än lärarna, säger han.
– Det är ungdomarna som kan göra förändringar tillsammans med forskare, industrin och förhoppningsvis politikerna.
– Men vi vuxna kan inte heller vara så egoistiska att ungdomarna inte får ett lika bra liv som vi. Våra barn och barnbarn ska inte behöva säga att det var morfar eller farfar som förstörde miljön.
Östersjöfonden
Grundades 1989 av affärsmannen Anders Wiklöf.
Har hittills delat ut 830 000 euro i prispengar till 91 organisationer och privatpersoner som har gjort en betydande insats för miljön.
Årets pristagare var ÅA-professorn Erik Bonsdorff, Åbo stads tidigare miljödirektör Mikko Jokinen, den ryska miljöaktivisten Olga Senova och tysken Jochen Lamp.
Fonden delar sedan år 2009 också ut Lasse Wiklöf-priset till minnet av Anders bror Lasse som dog år 2008. Priset går till en nordisk parlamentariker som jobbar för miljön. Årets pristagare var den tidigare utrikeshandelsministern och Samlingspartiets partiledare Pertti Salolainen.
Fondens beskyddare är president Martti Ahtisaari.
Vd är marinbiologen Lotta Nummelin.
Fondens delegation leds av Ålands landshövding Peter Lindbäck och styrelsen av Henrik Beckman.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.