Ålandsutredningen offentlig nästa vecka – Mats Löfström: ”Den hätska debatten är kontraproduktiv”
Enligt finländska medier kommer Utrikesministeriets rapport om Ålands ställning nästa vecka.
Hufvudstadsbladet rapporterade i torsdags att riksdagens utrikesutskott diskuterat rapporten om Åland. Mötet var hemligt och hölls i ett avlyssningssäkert rum.
Utskottsordförande Kimmo Kiljunen (SDP) uttalade sig på ett allmänt plan till Hbl om att det är en viktig fråga. Eftersom Sverige var en av de stater som var för demilitariseringen 1921 är Sveriges åsikt central och påverkar Finlands åsikt.
”Det är inte bara Finlands sak att fatta beslut utan man måste onekligen konsultera det internationella samfundet” säger Kimmo Kiljunen till Hbl.
Kontraproduktiv debatt
Mats Löfström, Ålands riksdagsledamot, har också tystnadsplikt gällande utredningen, men kommenterar debatten om den på ett allmänt plan.
Du nämnde i ditt riksdagsbrev i fredagens tidning att du raderat din Twitterapp från mobilen på grund av debatten. Varför har det blivit en så hätsk debatt om demilitariseringen?
– Tyvärr är det tidens melodi med svartvit retorik. Nu handlar det inte bara om politik utan om säkerhet och nu debatterar man utan att fästa tanke kring att det handlar om säkerheten för Ålands del, säger Mats Löfström.
Vill straffa Ryssland
Han tror att delorsaker är att många vill straffa Ryssland för det landet gör i Ukraina men också för att det ryska konsulatet upplevs som en inskränkning i finländsk suveränitet och självständighet.
Är det befogat med en så här hätsk debatt?
– Nej och personligen ser jag den som kontraproduktiv. Ju mer man pratar om ryska konsulatet ju högre blir det politiska priset om man, hypotetiskt, skulle hitta en juridisk väg och kunna häva avtalet, vilket många bedömare inte tror är troligt.
Det skulle ha betydelse för åländsk säkerhet, säger han.
– Åland är en del av Finland och det är överraskande hur lättvindigt man ser på det i debatten.
Han lägger till att det inte är bara allmänheten som diskuterar det här, utan även presidentkandidaterna.
– Många etablerade kandidater har starkare åsikter än man kanske skulle förvänta sig. Det är viktigt att följa debatten om vad kandidaterna säger.
Niinistö tagit stark ställning
Mats Löfström lyfter upp att president Sauli Niinistö tagit stark ställning för Åland.
Varför?
– För att han funderar på konsekvenserna av vad man gör, inte bara hur det känns. Han är ytterst försiktig i många frågor och i dagens värld är den analytiskhet och långsiktighet som presidenten står för en bristvara. Den gör honom till en statsman.
Det var ju presidenten som initierade utredningen. Varför?
– Han följde debatten och såg att det fanns olika åsikter. En del diplomater var av en åsikt och experter på internationell rätt av en annan åsikt. När det finns olika åsikter tyckte han att det är bra att klargöra det i en juridisk utredning. Han vill veta fakta. Det här är ett sätt.
Emma Harald
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.