Förflytta dig till innehållet

Allt fler och allt yngre använder tyngre droger – sakkunnig: "Vi måste bryta trenden"

En pillerburk och ett öppnat paket för en spruta på en metallyta.

En pillerburk och ett öppnat paket för en spruta på en metallyta.

Klienterna vid Vasa missbrukarcentral har ofta gått samma väg. De börjar röka cannabis i 12–13-årsåldern. Två till fyra år senare ger det ingen effekt längre så de övergår till tyngre droger, och även till att injicera dem. Foto: Sofia Westerholm/SPT


Cannabis är en dålig start på något som sannolikt slutar väldigt illa. Så sammanfattar Mika Nevasaari, serviceenhetschef vid Vasa missbrukarcenter, den alltjämt ökande användningen av framför allt cannabis.
— Vi får allt yngre men också allt fler nya klienter. Ofta har de gått samma väg: De börjar röka cannabis i 12–13-årsåldern. Två till fyra år senare ger det ingen effekt längre så de övergår till tyngre droger som amfetamin, Subutex och andra läkemedel, även till att injicera droger.
Missbrukarcentret vårdar årligen omkring 200 klienter, majoriteten från Vasa. Fjorton kommuner har ett avtal som ger deras invånare rätt att söka akut vård, avvänjning och rehabilitering vid centret.
Tillströmningen av unga har pågått i flera år. I fjol var närmare 40 procent av klienterna i åldern 18–29, och över 70 procent var under 40 år.
— Missbruket ökar också bland minderåriga. Vår verksamhet startar vid 18 år medan minderåriga hör till barnskyddet. Det behövs en egen modell för vård och rehabilitering av minderåriga och förebyggande arbete. Vi måste bryta trenden, säger Nevasaari.
Porträtt av en man klädd i t-skjorta ute i naturen.

Mika Nevasaari vid Vasa missbrukarcenter är oroad över ungas tillåtande attityder till cannabis. – Cannabis är på intet sätt en trygg drog. Hjärnan utvecklas intensivt under tonåren och drogerna kan ge långtgående konsekvenser. Foto: Vilhelmina Öhman-SPT.

Över 50 procent fler drogrelaterade brott i Vasa

Till och med juni i år har Polisinrättningen i Österbotten bokfört 54 procent fler anmälningar om drogrelaterade brott i Vasa än under samma period i fjol.
Inom hela verksamhetsområdet som Polisinrättningen i Österbotten ansvarar för, som sträcker sig från Kristinestad till Seinäjoki och Kannus, är ökningen 29 procent.
Mikko Uusimäki, kriminalkommissarie vid Polisinrättningen i Österbotten, ser ett växande och allvarligt problem som inte är unikt för Österbotten.
— I april rapporterade Polisstyrelsen att antalet drograttfyllerister nu är högre än alkoholrattfylleristerna. Det indikerar att droganvändningen ökat i hela landet.
Enligt Uusimäki beror mängden uppdagade fall på polisens aktivitet men också på civila som anmäler oro över misstänkt trafik till grannlägenheten eller konstiga lukter.
— Många fall uppdagas i samband med trafikkontroller eller andra brott. Med gränsrestriktionerna fick en del brukare inte lika lätt tag på droger, men näthandeln har alltjämt pågått.

Cannabisblad.Pixabay

En del drogrelaterade brott uppdagas tack vare uppmärksamma civila som anmäler oro över misstänkt trafik till grannlägenheten eller konstiga lukter. På bilden syns en cannabisplanta. Foto: Pixabay

THL: Klar ökning bland 25–44-åringar

Den senaste statistiken från Institutet för hälsa och välfärd (THL, 2018) visar att nästan 25 procent av finländarna i åldern 15–69 provat på cannabis.
Framför allt bland 25–34-åringar har det blivit vanligare att prova på eller använda droger. 45 procent av dessa uppgav att de använt en illegal drog. Också bland 35–44-åringar har det blivit vanligare att testa droger.
Vad gäller 15–24-åringar som använt droger det senaste året (15 procent) eller den senaste månaden (6 procent) har inga stora förändringar skett sedan 2014.
42 procent av finländarna anser att cannabisanvändning inte ska vara straffbart. Ökningen är marginell i jämförelse med 2014.
Däremot har stödet för blandbruk av alkohol och droger ökar märkbart under de senaste fyra åren, från cirka 42 till över 50 procent.

En kvinna i vit t-skjorta och vinröd halsduk i en park.

Anne Salovaara-Kero, direktör för Österbottens kriscenter i Vasa, ser en trend bland de oroliga föräldrarna som tar kontakt: Allt yngre barn använder allt tyngre droger. Foto: Christa Lundström

Ny nationell, svenskspråkig stödtjänst i bruk

Österbottens kriscenter Valo i Vasa arbetar förebyggande och erbjuder anhörigstöd på finska och svenska.
Direktör Anne Salovaara-Kero upplever att samhället förändrats och att föräldraskapet blivit mer krävande.
— Föräldrar med allt yngre barn med allt tyngre missbruk kontaktar oss. Missbruk är en sjukdom som kan drabba vem som helst, samtidigt som genetiska och miljömässiga faktorer kan öka risken.
I juni fick centret ett extra så kallat coronastöd för att kunna erbjuda stöd på svenska i hela landet.
— Man får boka stödsamtal gratis och anonymt vid svåra livssituationer. Vi erbjuder 5–6 träffar per telefon eller per videosamtal, säger Salovaara-Kero.
Mika Nevasaari hör klienter berätta om instabila familjeförhållanden och utanförskap. Han anser att akut hjälp måste fås dygnet runt och att det förebyggande arbetet borde inledas vid rådgivningen.
— Vi får in gravida kvinnor som missbrukar opiater.Missbruk av opiater är svårt att upptäcka, åtminstone i början. Obligatorisk drogsållning kunde fånga upp dessa i ett tidigare skede. Men jag vet att det är ett känsligt ämne.

Var fjärde testat cannabis – över 40 procent vill inte bestraffa
Det har sedan 1990-talet blivit allt vanligare bland finländarna att prova och använda narkotika.
Statistik från 2018 visar på en ökning framför allt bland 25–44-åringar.
Experimenterandet med cannabis har fyrdubblats, från 6 procent 1992 till 24 procent 2018.
42 procent av finländarna anser att cannabisanvändning inte ska vara straffbart.
Nästan tre fjärdedelar, 72 procent, godkänner användning av cannabis i medicinskt syfte.
Cirka 7 procent använder lugnande medicin och sömn- och värktabletteri icke-medicinskt syfte.
Experimenterande med stimulerande medel som amfetamin, ecstasy och kokain har också blivit vanligare, även om andelen som provat var under 5procent 2018.
(Källa: Institutet för hälsa och välfärd )

Jeanette Östman/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit