Förflytta dig till innehållet

Allt mer vegetarisk mat i Åbo

Kuoris falafelbuffé har blivit ett ett populärt lunchalternativ. Foto: Emma Strömberg.

En ny veganmatfestival, Vegånia, ordnas för första gången i Åbo nästa helg. Många restauranger i Åbo deltar i festivalen. En av dem är Kuori på Tavastgatan. Restaurangen är ett av flera matställen med tyngdpunkt på vegetariska rätter som öppnat i Åbo under det senaste året.

Marjaana Pohjola öppnade restaurang Kuori tillsammans med Katariina Vesterinen i november förra året. Pohjola driver Roots Kitchen i Åbo Saluhall sedan tidigare, men hon har länge drömt om att öppna en middagsrestaurang.

Med Roots Kitchen fick hon öva sig på företagande och se hur bra hennes vegetariska mat går hem hos Åboborna. Nio månader efter att Kuori slog upp sina dörrar kan Pohjola konstatera att efterfrågan på vegetarisk mat räcker till.

Deras falafelbuffé har blivit ett populärt lunchalternativ och i alla fall på helgerna brukar restaurangen vara mer eller mindre fullbokad.

Fafa’s, som främst förknippas med falafel, ska också delta i matfestivalen Vegånia. Franchise-restaurangen öppnade sitt första matställe i Åbo i januari i Guldhuset i köpcentret Hansa.

Restaurangen serverar både vegetariska och icke-vegetariska rätter, men ägaren Sebastian Katter berättar att de flesta köper de veganska och vegetariska alternativen.

– Ungefär en fjärdedel av alla rätter som köps är veganska, berättar han.

Och om man räknar ihop de veganska och vegetariska portionerna är ungefär 70 procent av all mat de säljer vegetarisk och 30 procent är rätter som innehåller kött.

Fafa’s grundare Doron Karavani kommer från Israel och redan från början var idén att erbjuda falafel åt finländare, alltså att satsa på vegetarisk mat. Fafa’s öppnade sin första restaurang i Helsingfors år 2011.

Både Katter och Pohjola tror att intresset för att äta mer vegetarisk mat inte är en övergående trend utan om en livsstilsförändring hos finländare. Pohjola påpekar också att det är nödvändigt med tanke på jordens resurser att äta mer vegetariskt i framtiden.

Ny veganfestival i Åbo
Vegånia ordnas den 4–5 augusti.
Matfestivalen hålls på Gamla Stortorget
15 restauranger medverkar i festivalen, bland annat Roots Kitchen, Good sås, Tikitak, Karu Izakaya, Shams falafel och Fafa’s.
I samband med Vegånia ordnas också mikrobryggerifestivalen Turun panimofestivaali på Gamla Stortorget.

Finländare äter också mera kött

Samtidigt som allt fler väljer vegetariska alternativ ökar också köttkonsumtionen i landet. Naturresursinstitutet Luke publicerade i slutet av juni statistik över vad finländare åt år 2016. Köttkonsumtionen steg med två procent jämfört med år 2015. Ökningen beror främst på att finländare åt nio procent mera fjäderfä.
Konsumtionen av ägg har också fortsatt att öka. Däremot fortsätter mjölkkonsumtionen att sjunka och sjönk förra året med fyra procent. Det är främst på grund av att finländare drack tio procent mindre fettfri mjölk. Lättmjölk och helmjölk gick åt nästan lika mycket som året innan.
Konsumtionen av färsk frukt ökade med cirka fem procent.

Dessa restauranger har enbart vegetarisk eller har tyngdpunkten på vegetarisk mat: 1. Root’s Kitchen
2. Kasvis-ravintola
3. Eliksiiri
4. Tikitak
5. Pure Hero
6. Kasvisravintola Keidas
7. Bokcaféet
8. Fafa’s
9. Kuori
10. VG Wok

Läs också: Vegetarisk asiatisk mat tar över Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit