Förflytta dig till innehållet

Almahemmet i fokus i konsultutredning

Kommundirektör. Anneli Pahta konstaterar att det finns många rörliga delar i social- och hälsovårdsfrågan. ÅU-foto

Det blir konsultbolaget Nordic Healthcare Group (NHG) som ska utreda Kimitoöns kommuns alternativ inför social- och hälsovårdsreformen.

NHG ska ha en utredning klar till början av oktober, säger kommundirektör Anneli Pahta.

Utredningen ska inte förväxlas med den som konsulten Marcus Henricson gör och som handlar om det tvåspråkiga vårdbolag som Kimitoön och Pargas eventuellt grundar med en privat aktör.

Henricson kommer att ge sin syn på hur NHG:s utredningsresultat passar in i vårdbolagsplanen, som enligt Pahta fortfarande prioriteras av kommunen.

NHG kommer att utgå från äldreboendet Almahemmet, vars renovering och installering av sprinklersystem dröjer på grund av de många frågetecken.

Bolaget kommer att titta på vad som är vettigast för kommunen: att renovera hemmet eller att sälja det till en privat köpare.

Utgående från de alternativen ska konsulten ge sin syn på huruvida det efter renoveringen lönar sig för kommunen att hålla kvar vården i egen regi.

Likaså kommer NHG att presentera alternativet att bygga nytt, och vad det skulle innebära om byggherren är någon annan kommunen.

Konsultbolaget ska också analysera de interna hyresnivåerna i kommunen och se om de står sig i jämförelse med de hyresnivåer som kommer att gälla då landskapet efter reformen hyr vårdfastigheter av kommunerna.

Pahta säger att situationen är komplicerad, mycket på grund av att social- och hälsovårdsreformen är så oklar.

Hon konstaterar trots det att kommunen har en överkapacitet vad gäller serviceboende, om man inkluderar de privata alternativen på ön.

– Det är inte i kommunens intresse att upprätthålla en överkapacitet. Jag tror att även om ett serviceboende stängs så skulle det finnas tillräcklig kapacitet.

Frågan kompliceras ytterligare av att kommunens beslut inverkar på konkurrenssituationen på ön.

Lite konkurrens är bra, säger Pahta, men en alltför hård konkurrens kan leda till att någon måste kasta in handduken.

Om Pargas och Kimitoön går in för ett vårdbolag med en privat aktör så förväntar sig den privata aktören säkert en konkurrenssituation, tror hon.

– Men den vill knappast att alla fastigheter säljs till Attendo och Esteri, för då blir bolaget för beroende av dem. Å andra sidan är det knappast heller bra att kommunen håller alla fastigheter.

Enligt Pahta handlar det nu, medan social- och hälsovårdsreformen ännu är öppen, att hitta alternativ som har så små risker som möjligt.

NHG har bedömt att konsultarbetet tar 6–7 dagar. Konsultarvodet är 1 200 euro per dag.

LÄS OCKSÅ: Raseborgspolitiker varnar Åboland: Vårdbolagen är bara ute efter vinst

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit