Förflytta dig till innehållet

Ännu oklart vad Kårkaféernas lunch kostar i höst – Miia och Hanna är redo att betala 50 cent mer

Eleonora Drugg
Miia Hannukkala till vänster och Hanna Kouhia till höger är redo att betala 50 cent mera för sin lunch.

Det kan bli dyrare att äta studentlunch i höst.

Just nu kostar studentlunchen vid Kårkaféerna i Åbo 2,70 euro.

Inflationen har dock lett till bland annat högre råvarupriser, och studentrestaurangerna har problem med att få allt att gå ihop.

FPA betalar i dag ett stöd på 2,30 euro per studentmåltid. Det betyder att studentrestaurangerna ska producera en lunch för 5 euro (det vill säga FPA-stödet på 2,30 plus lunchens kostnad på 2,70 euro).

Då livsmedlen blir dyrare blir detta allt svårare.

Därför kommer sannolikt lunchens pris att öka med minst 50 cent i höst.

Susanna Häyry som är vd för Kårkaféerna säger att det ännu inte är klart hur stor prishöjningen blir.

Eleonora Drugg
Flera alternativ. Menyn består alltid av flera olika maträtter man får välja mellan.

På menyn finns många olika alternativ

I restaurangen i Aurum severades på tisdag tandoorikycklinggryta med ris, Janssons frestelse, rotpersiljepurésoppa, kebab- och riswok med yoghurtsås och västafrikansk gryta med soja, jordnötter och potatis.

Allt förutom soppan kostar 2,70 euro. Soppan var lite billigare och kostade 2,40 euro.

Hanna Kouhia äter i princip varje dag på en studentrestaurang.

– Jag äter här för att det är billigt och enkelt att komma hit och äta. Det underlättar livet och man hinner bättre med hobbyn och skola då man inte själv behöver laga egen mat. Man får mycket för priset då man får ta sallad och bröd till maten.

Miia Hannukkala äter också ofta på en studentrestaurang men inte riktigt varje dag utan cirka halva veckan. Hon gillar studentrestaurangerna för att det är enkelt och relativt billigt.

Både Hanna och Miia är beredda att betala 50 cent mera för maten.

– 50 cent går nog ännu att betala. En prishöjning på 1 euro skulle antagligen leda till att vi inte äter lika ofta på studentrestaurangerna, och man skulle börja tänka två gånger om det är värt det, säger Hanna Kouhia.

Miia instämmer och säger att hon inte heller skulle äta lika ofta vid en prishöjning på 1 euro.

Eleonora Drugg
Ida Ojuva och Ella Leppänen tycker det är viktigt att det finns studentrestauranger

Ella Leppänen och Ida Ojuva tycker att maten på studentrestaurangerna är jättebra.

– Jag tycker det är jätteviktigt att det finns studentrestauranger. Det är så enkelt att komma hit och äta och de finns flera studentrestauranger att välja på. Oftast far vi dock till den som är närmast skolan, säger Leppänen.

Kommer ni fortsätta äta om priset på maten höjs med 50 cent eller 1 euro?

Ja vi är väl tvugna, man orkar inte laga själv och tiden finns inte heller, säger Ojuva.

FPA:s måltidsstöd borde höjas

Kårkafeérnas vd Susanna Häyry säger att det skulle behövas en större höjning än 50 cent för att täcka alla kostnader. Hon påpekar dock att hon inte tycker att prishöjningen ska falla enbart på studerande, utan att FPA:s måltidsstöd borde höjas.

Häyry säger också att kvaliteten är viktig. För tillfället används både inhemska och utländska råvaror. På sommaren är tillgången till exempelvis inhemska grönsaker och frukter bättre än på vintern och därför varierar mängden inhemska produkter under året beroende på säsong.

– Vi strävar efter att inte skära ner på kvaliteten och vi prioriterar inhemska råvaror så långt det går. Det är viktigt att erbjuda bra mat. Vi följer säsongsutbudet och matlistorna lever beroende på vilka råvaror som finns tillgängliga.

Förutom dyrare råvaror ökar också andra kostnader som till exempel el, transport, personal och andra fasta kostnader.

– Vi vet endast hur inflationen sett ut hittills men vi har ingen aning om hur det kommer att se ut i höst och vinter. Vi följer med läget konstant. Ett sätt att spara skulle vara att köpa billigare råvaror men om man importerar bör man också tänka på transportkostnaderna som också är höjda, det är en stor helhet som bör beaktas. Vi har inte sett en lika stor inflation tidigare och vi lever i en exceptionell tid och måste försöka agera ansvarsfullt.

Eleonora Drugg
Ett av alternativen var Rotpersiljepurésoppa med krutonger.

Nästa vecka öppnar flera restauranger efter sommarpaus

Flera av Kårkaféernas restauranger öppnar nästa vecka då bland annat Åbo Akademis studerande återvänder till studielivet.

I höst är det tänkt att också studentrestaurangen i ASA-huset öppnar. Restaurangen heter sedan 2020 Kårkafé ASA istället för Fänriken eller ”Fänkkun” som den hette innan.

Tror du att det finns tillräckligt med lunchplatser nu när Gado är stängt?

– Det tror jag nog, alla ska nog rymmas och vi kommer att följa med situationen på campus eftersom den ju lever, säger Häyry.

Häyry är optimistisk inför hösten och berättar att också många nya gäster har hittat till Aurum.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit