Antalet coronatest per dag har nått ”röd nivå” – Pietilä: Nya kriterier för att testa sig behövs
Sjukvården är överbelastad, behovet av sjukvårdspersonal är stort i så gott som hela landet, skrev ÅU i veckan.
Vaccinationerna, coronatesten och smittspårningen äter upp alla resurser och innebär övertid för många sjukskötare och skolhälsovårdare.
Skolstarten har också märkts i coronafallen.
– Smittorna i skolorna, i hemmen och i närkretsen har kraftigt belastat coronaspårningsarbetet. Trots att antalet insjuknade bland skoleleverna inte är stort, är antalet exponerade väldigt stort, säger överläkaren Esa Rintala vid ÅUCS i ett pressmeddelande.
Det här har också fått antalet coronatest att skjuta i höjden.
”Motiverad orsak” för att testa sig är en alternativ lösning
Enligt nuvarande nationella rekommendationer ska man med låg tröskel gå och testa sig för corona också efter att man har fått två vaccindoser.
Mikko Pietilä, chefsöverläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, hur klarar sjukvården av att utföra coronatesten just nu?
– Vi vet att behovet av att testa sig för corona ökar på vintern (under influensasäsongen), i december är behovet fyra gånger större än i augusti. Men redan nu i augusti befinner vi oss på en röd nivå gällande antalet dagliga test nästan överallt i landet.
Därför säger Pietilä att man inom en nära framtid måste komma på nya strategier för coronatesten.
– En lösning vore att ta till traditionella medicinska värderingar, sådana som bygger på att man utför test ifall det finns en motiverad orsak att misstänka corona.
För tillfället säger han att det finns seriösa planer på att införa likadana riktlinjer i Egentliga Finland som man tagit i bruk i Birkaland:
Där ändrade man i torsdags kriterierna för att testa sig för corona, så att en fullt vaccinerad person (som fått två doser) inte längre behöver testa sig vid lindriga symptom, ifall man inte är medveten om någon exponering.
Undantag gäller de som jobbar inom social- och hälsovården.
En kombination av exponering och symptom är alltså en ”motiverad orsak”.
För Aamulehti beskriver Jaana Syrjänen, överläkare på Tammerfors universitetssjukhus infektionsavdelning, vad lindriga symptom är: Sådana som du klarar av att bota genom att stanna hemma, som hosta, halsont, snuva eller muskelvärk.
– Men en ändring i kriterierna här förutsätter alltså att folk förstår att hålla sig hemma om de är sjuka, säger Pietilä till ÅU.
Värre i vinter?
Trots att influensasäsongen kan tänkas öka antalet coronatest ytterligare, är det inte alls sagt.
Förra året ledde coronaåtgärderna till betydligt färre förkylningar, vilket givetvis kan bli fallet också i år.
I Åbo utför sjukvårdsdistriktet coronatesten, medan stadens hälsovård sköter smittspårningen och vaccinationerna.
Andelen positiva resultat bland coronatesten i regionen är fortfarande 4,3 procent.
Kl. 15.20: Artikeln har kompletterats med mer information. Bl.a. Esa Rintalas citat har lagts till.
Kl. 15.35: Artikeln har kompletterats med information från Aamulehti.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.