Förflytta dig till innehållet

Antalet gråsälar i Östersjön ökar till 46 000 – inventeringen av vikare försvåras av ostadigt isläge

Arkiv/Jarmo Vehkakoski
sälar i skärgården
Antalet gråsälar uppgår till 46 000 i den senaste räkningen.

Vid flyginventeringen av gråsäl i Östersjön 2023 observerades närmare 46 000 gråsälar. Drygt 18 000 av dessa befann sig i Finlands havsområde, skriver Naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.

De senaste tjugo åren har gråsälsstammen i Östersjön i genomsnitt vuxit med knappt fem procent per år. I Finlands område har den genomsnittliga tillväxten varit ungefär tre procent under samma period.

Uppskattningen av stammen i hela Östersjön är drygt 9 000 individer större än i fjol. En orsak är att uppskattningen nu omfattar Rysslands inventeringar i Finska viken.

I Finlands havsområde är uppskattningen av stammen cirka ett tusen individer större än i fjol, ungefär lika stor som under 2021. Antalet gråsälar i Finland har varierat mellan 17 000–18 000.

Naturresursinstitutet
Antalet gråsälar i östersjön ökar med ungefär fem procent varje år, i Finland är ökningen tre procent.

Vid flyginventeringar fotograferas gråsälarna under pälsbytet vid månadsskiftet maj–juni på kobbar som ligger långt från kusten.

Över 90 procent av gråsälarna påträffas på havsområdena utanför Finland, Sverige och Estland. De flesta gråsälar i Finlands havsområde befann sig i den sydvästra yttre skärgården under inventeringstiden.

Inventeringsresultatet representerar minimiantalet gråsälar och en del av individerna faller alltid utanför inventeringen. Därför avspeglar resultaten inte direkt förändringen i stammen utan förändringen bör ses som en trend i inventeringsresultaten under flera år.

Naturresursinstitutet
Uppskattningen av antalet vikare försvåras av ostabila isförhållanden.

Naturhistoriska riksmuseet i Sverige inventerar antalet vikare i Bottenviken. Det jobbet försvåras av ostabila isar de senaste åren.

Fram till början av 2010-talet ökade vikarstammen med ungefär fem procent, men de senaste tio åren har resultaten varierat kraftigt och de kan inte längre användas för att bedöma tillväxttrenden.

Sedan 2015 har uppskattningen varierat mellan nästan 20 000 till 7 400 individer.

Inventeringen av vikare bygger på stickprov. Flygningar görs med jämna mellanrum på inventeringslinjerna och de vikare som observeras vid dessa bildar ett urval, som multipliceras för att få den inventerade stammen på hela isens areal.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit