Förflytta dig till innehållet

Äntligen dags för invigning i Skräbböle skola

Nöjd rektor. Jonas Wallin är nöjd med att man nu kan inleda det första läsåret på länge utan någon form av undantagsarrangemang. Foto: Mikael Heinrichs

Problem med betong och ventilation har dragit ut på tiden – men nu blir det öppet hus.

– Det här blir det första läsåret på fyra år som vi kunnat inleda utan någon form av tillfälliga specialarrangemang, säger skolans rektor Jonas Wallin.

I samband med öppet hus-dagen får besökarna också bekanta sig med skolverksamheten i dag och efter att den nya läroplanen tagits i bruk.

– Vi valde att göra så här istället för att ha en mer formell fest. Det var personalens val att vi gör det så här, säger Wallin.

Öppet hus-dagen inleds med en gemensam samling där nybygget presenteras och bandet klipps. Några inövade sånger ska det också bli, men efter det blir det i princip en vanlig skoldag – men med en hel del nyfikna gäster. En utställning inspirerad av Finlands jubileumsår kommer också att kunna ses i skolan.

– En del av arbetena kommer från ett keramikprojekt i årskurserna 5 och 6 där Cornelius Colliander varit med och undervisat, dessutom blir det målningar, tredimensionella arbeten och en presentation av finländska idrottare.

Det har varit många turer kring Skräbböle skolas renovering och tillbyggnad. Det senaste osäkerhetsmomentet infann sig i våras. Man tvingades ta prover från golvet under sommaren och det var osäkert om man alls skulle ha något golv då höstterminen inleddes.

– Men lyckligtvis visade proverna inte på något oroväckande, betongen hade torkat och i augusti limmades provtagningshålen fast, säger Wallin.

I dag har Skräbböle skola, som år 2015 slogs samman med Våno skola, totalt 95 elever. I och med tillbyggnaden har man dubbelt upp med kvadratmetrar jämfört med tidigare. Den gamla sidan av skolan har klassrum i två våningar medan den nya delen har både klassrum, kombinerad mat- och festsal samt en ändamålsenlig slöjdsal.

– Skolan i sig är en rätt så enkel L-formad skolbyggnad utan märkvärdigheter. Det viktigaste är att vi nu har ändamålsenliga utrymmen. Det enda som egentligen är något mer extra är salen med högt till tak och panoramafönster som blir ett naturligt hjärta mitt i skolan, säger Wallin.

Lärarrummet som tidigare var ett litet rum med ett bord för fyra personer är nu modernt och rymligt – och ligger mellan den gamla och nya delen av skolan.

– Tidigare var det ofta rätt intressant då vi hade möten och inte ens hälften av de kanske 20 vuxna som jobbar i skolan fick rum i lärarrummet.

I och med väggar som går att öppna finns det möjligheter att växa och anpassa utrymmena efter behov. Man har med andra ord också tänkt framåt.

Fin slöjdsal. Gustaf och Elin visar upp sina blivande penn- och telefonställningar i den nya slöjdsalen i Skräbböle skola. Foto: Mikael Heinrichs

I den nya slöjdsalen träffar jag fjärdeklassarna Gustaf och Elin som förevisar sina projekt de börjat på i höst.

– Det här ska bli en pennställning och man kan dessutom ha sin telefon här, berättar de ivrigt.

Båda två gillar den nya slöjdsalen som betydligt bättre än den förra.

Jag hörde att ni ska uppträda både i dag (torsdag) och på lördag, vilket är ni mer nervösa för?
– Lördag, svarar Gustaf och Elin med en mun.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit