Förflytta dig till innehållet

Antti Aarnio-Wihuri vill säkra servicen på Norrskata och är därför redo att finansiera ny brygga

En man står på en trappa framför ett vitt hus.Kim Lund

För Antti Aarnio-Wihuri är det viktigt att Norrskata återfår sin gästbrygga bland annat så att butiken kan fungera. Foto: Kim Lund


För Antti Aarnio-Wihuri, storägare och styrelseordförande för Wihurikoncernen, är frågan om gästhamnsbryggan i Norrskata viktig och han säger sig fortsättningsvis vara redo att finansiera en ny brygga.
Samma sak sade Aarnio-Wihuri redan år 2017, men det var aldrig någon från Pargas stad som visade intresse.
– Det här är ju inte direkt min sak men jag har försökt hjälpa lokalbefolkningen. Butiken på ön är beroende av bryggan, om det inte finns en brygga så fungerar inte butiken och butiken är viktig för Norrskataborna och för dem som bor på grannholmarna, säger Aarnio-Wihuri.

Vill kunna arrendera området för 20 år

Om staden är villig att arrendera området för 20 år, vilket enligt Aarnio-Wihuri är livslängden för en brygga, så är han redo att låta bygga en ny brygga.
Sedan skulle det vara upp till staden att hitta någon som kunde bedriva verksamheten i gästhamnen.
– Jag tror nog att det går att hitta någon från Norrskata som kunde ta hand om det, säger Aarnio-Wihuri.
Pargas stads stadsjurist Monica Avellan konstaterade i en artikel publicerad på Yles webbplats 11 juli att det inte finns något arrendekontrakt som är i kraft just nu och att det inte heller finns något hinder för att arrendera ut strandområdet till intresserade i framtiden.

Allt sedan en storm 2016 har Norrskata saknat en gästbrygga. Foto: Anja Kuusisto

En långvarig konflikt ligger i bakgrunden

Orsaken till att en ny brygga behövs vid Houtsala på Norrskata är en långvarig rättstvist mellan Pargas stad och företaget Dagema som haft hand om gästhamnen i Houtsala.
Efter att den förra bryggan sjönk under en storm hösten 2016 krävde Pargas stad att Dagema skulle ersätta den förstörda bryggan med en ny.
När inget hände hävde staden avtalet med företaget med hänvisning till avtalsbrott.
Då tog Dagema ärendet till tingsrätten varefter staden gjorde en genstämning. Egentliga Finlands tingsrätt avgjorde målet till Pargas stads fördel.
Då yrkade företaget på att tingsrättens dom skulle upphävas och att hovrätten skulle fastställa att Pargas stad inte hade haft rätt att häva avtalet.
Hovrätten förkastade Dagemas yrkande.

Dela artikeln

En kommentar: “Antti Aarnio-Wihuri vill säkra servicen på Norrskata och är därför redo att finansiera ny brygga

  1. Tom Åkerlund skrev

    Bästa nyheten för Norrskata på många långa år. Hoppas Wihuri kan fullfölja bryggprojektet, inkl handel och restaurang, utan krångel och att han får allmänhetens fulla stöd. Antagligen är detta den enda möjligheten som erbjuds för att åter vitalisera livet på Norrskata och att ge de boende och gäster en naturlig träffpunkt. Dödläget har pågått på tok för länge.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit