Förflytta dig till innehållet

Är att bygga tätt ansvarig ekonomisk politik? – SFP förundrar sig över Samlingspartiet i Åbo

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Stadsmiljön i Åbo. Jag brukar säga, att det är frågorna och inte människorna emellan som politiska konflikter uppstår. Efter fullmäktigekollegan, den nytillträdda riksdagsledamoten Ville Valkonens kritiska uttalande om SFP:s medverkan i den socialdemokratiska regeringen får jag verkligen ta mig en tankeställare.

Efter ett gott samarbete med Valkonen under hans korta period som vice borgmästare för stadsmiljö och byggande är jag ytterst förvånad över hans bedömning gällande påstådd oansvarig ekonomisk politisk från SFP:s sida.


Den ekonomiska politik som Samlingspartiet driver i Åbo avviker inte ett dugg från den nationella politiken som regeringen för. Stor skuldsättning och mera lån gäller. Åbo stad ökar sin lånebörda och planerar för årliga investeringar om 200–250 miljoner euro under den kommande planeringsperioden 2023–2026.

SFP ser investeringar i skolor och daghem som lönsamma investeringar. God dagvård och fungerande och friska skolor utgör grunden för välmående barn, ungdomar och familjer, det vill säga människor som vill bo i Åbo och bidrar till stadens utveckling och välfärd.

Alla dessa människor vill dock inte bosätta sig i kvarter där höghus ligger vägg i vägg fast i varandra, där gården saknar både solljus och lekplats.

Dylika kvarter anses stå för ekonomiskt byggande och främjas aktivt i Åbo av just Samlingspartiet, som i detta avseende flankeras av De Gröna; ju tätare man bygger, desto flera människor får man att rymmas på ett område.

Jag förvånar mig inte över att familjer allt oftare väljer att bosätta sig i Åbos grannkommuner som erbjuder småhustomter och främjar miljövänligt boende.

Till den enligt Samlingspartiet ansvariga ekonomiska politiken hör också bebyggande av Kuppis koloniträdgård med höghus. Kanske för att få pengar för att bygga spårvagnsnätet som detta parti också hårt driver vidare?

Svenska folkpartiets representanter i stadens organ är få men vi gör garanterat vårt bästa för sådana vettiga lösningar som styr mot hållbar ekonomi i kombination med beslut som gynnar ett trivsamt boende och en bra stadsmiljö.

Ulla Achrén
Medlem av stadsstyrelsen och -fullmäktige i Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit