Förflytta dig till innehållet

Ärade framtida kommunala beslutsfattare

ung kvinna med långt ljust hår ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Du kommer väl ihåg att ett barns röster inte hörs i kommunfullmäktige såvida inte vi vuxna tar dem dit? Du kommer väl ihåg att kommunerna tar enormt viktiga beslut ur ett barndoms- och ungdomsperspektiv? Du ser väl till att inga barn i din kommun förblir osynliga utan att varje barns rättigheter förverkligas?

För det finns inget utrymme för kompromisser när det gäller barns rättigheter. Att investera i barn, ungdomar och familjer är ansvarsfull politik – även ekonomiskt. Att vara uppmärksam på barnkonsekvensbedömning och barns budgetering kan säkerställa att barnets bästa tas bättre hänsyn till i allt beslutsfattande. Beslutsfattare har ett ansvar för att se till att alla barns röster hörs.

Kommunerna bör ha plats för alla typer av familjer. Mångfalden av familjer måste identifieras och beaktas i beslutsfattandet och i tjänstesystemet. Varje familj är lika värdefull och familjer måste kunna stödjas i olika livssituationer.

En intakt studieväg från tidig barndom till gymnasiet ska lyckas säkras till varje barn och ungdom. Varje familj bör kunna lita på att tjänsterna i en närskola eller daghem är av hög kvalitet och har tillräckligt med utbildad personal, barngrupper av lämpig storlek, välfungerande studentvård och ren inomhusluft.

Förskoleundervisningstjänster måste möjliggöra selektivitet och flexibilitet för familjer, med hänsyn till olika livssituationer, och säkerställa en rimlig nivå på avgifter för förskoleutbildning. I det långa loppet bör gratis utbildning i förskolan vara målet.

Genom att öka möjligheterna till skiftvård underlättar man vardagen och anställningsmöjligheterna för familjer med en ensamstående förälder eller skiftarbetande föräldrar.

Det är viktigt att säkerställa omfattande tillgång till morgon- och eftermiddagsaktiviteter på fritidshem för skolbarn och morgon- och eftermiddagsaktiviteter på fritidshem för barn med speciella behov. Varje barn och ungdom bör också ha möjlighet att ha hobbyer.

Uppmärksamhet måste ägnas åt ungdomarnas möjligheter att påverka sin egen kommuns ärenden och tillgången till ungdomsanläggningar måste stärkas. Dessutom är det viktigt att identifiera det undersökande ungdomsarbetet för att nå ungdomar.

Genom att stödja föräldraskap och investera i barnvänliga vardagliga förhållanden skapar vi välbefinnande för familjer. Till exempel bör uppmärksamhet ägnas åt vänte- och spädbarntid samt att stötta familjer i separationssituationer. Mer ska även investeras i att stödja familjer med speciella barn.

Genom att ta hand om barnskyddsresurser säkerställer vi att säkerhet, stöd och skydd finns tillgängligt. Det finns ingen rätt att ignorera nöden hos något barn, ungdom eller familj.

Genom att säkra tjänster av hög kvalité ser vi till att rätt typ av hjälp når i rätt tid. Genom att säkerställa tillräckliga personalresurser och att investera i vidareutbildning och fortbildning av yrkesverksamma och välbefinnande på jobbet, ökar vi både beständighet av yrkesverksamma och effektivitet av tjänsterna.

Organisationernas specialkompetens måste ses som en viktig resurs och organisationernas möjligheter att arbeta vid sidan om kommunala tjänster måste stödjas.

En trygg barndom och möjligheten att leva utan våld är allas rätt. Det måste finnas nolltolerans för alla former av mobbning, trakasserier, diskriminering och våld. Ingen ska behöva vara rädd hemma, i skolan eller på jobbet. Genom att intensifiera samarbetet över yrkesgränser kan vi bättre säkerställa att inget barn förblir osynligt.

Det finns således mycket arbete och ansvar att delas ut i det kommande valet – men tillsammans kan vi bäst skydda en trygg barndom och en intakt ungdom. För inget litet sinne ska brytas.

Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit