Förflytta dig till innehållet

Arbetsmarknaden haltar – åtgärder behövs nu

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Enligt en undersökning som Finlands näringsliv EK har gjort upplever 70 % av de finländska företagen att det är svårt att rekrytera personal. Det här gäller olika stora företag runt om i hela landet oberoende verksamhetsområde. Företagen uppger att det är svårt att hitta kompetent personal med rätt utbildning och att flitfällorna är ett stort hinder. Samtidigt har vi 183 000 arbetslösa i vårt land. Något är fel i vårt system.
SFP har redan länge påpekat det som EK nu bekräftade. Vi måste se på arbetsmarknaden med nya ögon. Den är inte längre så som den tidigare har varit. De som nu kommer in på arbetsmarknaden kommer knappast att arbeta på ett och samma ställe i 40 år, något tidigare generationer sett som en dygd. Idag förändras kraven och behoven i snabb takt. Under arbetskarriären kommer man framöver att byta arbetsgivare och kanske också bransch ett flertal gånger. Det här ställer helt nya krav på arbetsförmedlingen, vuxenutbildningar och flexibilitet samtidigt som flitfällorna fortfarande är ett problem. Det måste alltid vara mer fördelaktigt att arbeta än att inte göra det.
SFP:s förslag på hur vi ska förbättra arbetsmarknaden är många. Vi anser att man kunde erbjuda löneadministration för småföretag för att underlätta det administrativa arbetet, vi anser att privata arbetsförmedlingar kan stöda TE-centralerna och fortsätta de försök som redan genomförts med goda resultat. Vi vill höja hushållsavdraget, slopa behovsprövningen för utländsk arbetskraft och höja inkomstgränserna för studiestödet. Utöver detta bör man se över olika utbildningslinjer och se om de verkligen motsvarar arbetsmarknadens krav också i framtiden. Det finns stora regionala utmaningar när det gäller arbetsmarknadens behov och kompetent personal.
Det här är något som vi verkligen känner av i Åboregionen. Utbildningsaktörerna måste ges bättre möjlighet att anpassa sig efter olika trender, behov och nytänk.
Vi måste satsa för att nå en bättre sysselsättningsgrad. Vi måste ta sikte på framtiden och hur arbetsmarknaden då ser ut. Vi måste också skapa bättre förutsättningar för regionerna att tillgodose de lokala behoven. Arbete måste löna sig och flitfällorna måste bort. Alternativet har vi helt enkelt inte råd med.
Sandra Bergqvist
Vice ordförande, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit