Ärter hör till sommaren, det håller väl alla med om?
Doppa årets ärter i smör och ät som så eller laga en risotto med ärter och citron.
Släpärter
2 liter (800 g) åkerärter
1 msk salt
150 g smör
flingsalt
Koka upp vattnet och tillsätt salt då vattnet kokar.
Koka de hela ärterna tills de är mjuka men inte faller sönder, 15–20 minuter (ju färskare ärter, desto snabbare blir de klara).
Smält smöret medan ärterna kokar.
Häll av vattnet från ärterna och servera med det smälta smöret, som hällts i ett snapsglas och toppats med flingsalt.
Doppa ärterna i smöret och dra hela ärtbaljan mellan tänderna så att ”trådarna” blir kvar medan ärterna kommer in i munnen.
Det kommer att falla en del ärter i smöret, men det är den bästa biten! Då alla ärter är uppätna ”dricker” du smöret med de lösa ärterna, som en shot som avslutar måltiden.
Ärtrisotto
4 portioner
1 st gul lök
2 msk olivolja
1 st grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten
3 dl avorio ris (risottoris)
1,5 dl grädde
50 g finriven parmesanost
1 tsk citronzest
20 g färsk persilja
200 g ärter
0,5 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
Skala och finhacka löken. Fräs löken i en tjockbottnad kastrull i en skvätt olivolja tills löken blivit genomskinlig. Koka upp vattnet i en skild kastrull och tillsätt buljongtärningen.
Häll riset i kastrullen med löken och fräs i resten av olivoljan i ett par minuter.
Tillsätt sedan grönsaksbuljong i etapper under ständig omrörning. Det tar ungefär 15 minuter för riset att suga i sig all vätska.
Rör ner grädden i riset som nu bör vara al dente.
Risotton ska vara lös till sin konsistens.
Blanda i parmesan, persilja och ärter. Smaka av med salt och peppar.
Servera risotton med citronzest och extra hackad persilja.
Sofie Sergelius
Släpärter är en stor delikatess som även kallas ”fattigmanskräftor”, problemet är att åkerärter är svåra att få tag på. Några kanske odlar dessa ärter men det är svårt att på tag någon som säljer av dessa.