Förflytta dig till innehållet

Ärter hör till sommaren, det håller väl alla med om?

Ärtskida doppas i smält smör

Släpärter är hela ärtskidor som kokats i saltat vatten och serveras med smör. Ärterna doppas i smöret och äts som så.


Doppa årets ärter i smör och ät som så eller laga en risotto med ärter och citron.

Släpärter
2 liter (800 g) åkerärter
1 msk salt
150 g smör
flingsalt

Koka upp vattnet och tillsätt salt då vattnet kokar.
Koka de hela ärterna tills de är mjuka men inte faller sönder, 15–20 minuter (ju färskare ärter, desto snabbare blir de klara).
Smält smöret medan ärterna kokar.
Häll av vattnet från ärterna och servera med det smälta smöret, som hällts i ett snapsglas och toppats med flingsalt.
Doppa ärterna i smöret och dra hela ärtbaljan mellan tänderna så att ”trådarna” blir kvar medan ärterna kommer in i munnen.
Det kommer att falla en del ärter i smöret, men det är den bästa biten! Då alla ärter är uppätna ”dricker” du smöret med de lösa ärterna, som en shot som avslutar måltiden.
 

ärtrisotto

Smaksätt risotton med söta ärter och citronzest för en riktigt somrig lunch. Foto: Sofie Sergelius


 

Ärtrisotto
4 portioner
1 st gul lök
2 msk olivolja
1 st grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten
3 dl avorio ris (risottoris)
1,5 dl grädde
50 g finriven parmesanost
1 tsk citronzest
20 g färsk persilja
200 g ärter
0,5 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar

Skala och finhacka löken. Fräs löken i en tjockbottnad kastrull i en skvätt olivolja tills löken blivit genomskinlig. Koka upp vattnet i en skild kastrull och tillsätt buljongtärningen.
Häll riset i kastrullen med löken och fräs i resten av olivoljan i ett par minuter.
Tillsätt sedan grönsaksbuljong i etapper under ständig omrörning. Det tar ungefär 15 minuter för riset att suga i sig all vätska.
Rör ner grädden i riset som nu bör vara al dente.
Risotton ska vara lös till sin konsistens.
Blanda i parmesan, persilja och ärter. Smaka av med salt och peppar.
Servera risotton med citronzest och extra hackad persilja.
Sofie Sergelius

Dela artikeln

En kommentar: “Ärter hör till sommaren, det håller väl alla med om?

  1. Alf Jansson skrev

    Släpärter är en stor delikatess som även kallas ”fattigmanskräftor”, problemet är att åkerärter är svåra att få tag på. Några kanske odlar dessa ärter men det är svårt att på tag någon som säljer av dessa.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit