Förflytta dig till innehållet

Återöppnat gym i Åbo har en medelålder på 50 år – fokus ligger på kroppens funktionsförmåga

Maja Meurman
Kvinna använder stretchningsstång och lutar sig framåt.
Den åtta kilogram tunga Venyy-stången hjälper både med att förebygga skador och att lindra smärta orsakad av dålig ergonomi eller av allvarliga skador.

Åbos mest stöd- och rörelseorganvänliga gym Silverplus har överraskande återvänt.

Gymmet öppnades 2010 i Långbacka av familjeföretaget bestående av mamma Sarita Alanko och dotter Jeanette Lindwall. Det hade då en åldersgräns på minst 40 år.

Trots att de slopade minimi ålderskravet på 40 år då de återöppnade i december, ligger gymmedlemmarnas medelålder på över 50 år.

Porträttbild av kvinna i gym.Maja Meurman
Både Jeanette Lindwall och hennes mamma Sarita Alanko har omfattande kunskap inom kroppens rehabilitering och träning.

Rehabilitering och att främja hälsan

– Tröskeln är låg att börja träna på Silverplus eftersom tempot är lugnare än på många andra gym. Vi har stor kunnighet inom rehabilitering av brister i stöd- och rörelseorganen och fokus ligger främst på kroppens funktionsförmåga och att främja hälsan, berättar Jeanette Lindwall om familjens livsverk.

Att personalen har goda kunskaper om människokroppen är därmed viktigt för ägarna.

– En personal training-kurs kan man gå på några veckoslut och konceptet har blivit rätt kommersiellt. För att kunna hjälpa med att rehabilitera skador genom träning behövs bredare kunskap.

Sarita Alanko är även uppfinnare av innovationen Venyy, som grundar sig på passiv stretchning och har visat sig kunna lindra smärtan av också svåra ryggskador.

Gymlokal med maskiner och tak av fönster.Maja Meurman
Det blir inte trångt i gymmet som är 400 kvadratmeter stort och har högt till tak.

Ställets anda återvände i december

Silverplus hyrde år 2019 ut sin lokal till hyresgäster. De bedrev verksamheten på ett annat sätt – med ett annat namn och koncept.

Då hyresgästerna lämnade lokalen öppnade Silverplus åter och ställets anda återvände till mångas glädje.

– Stämningen här är helt unik. Både personalen och medlemmarna är vänliga och hälsar på varandra. Ibland känns det som att det är mer prat och skratt på grupptimmarna än faktisk träning.

Enligt Lindwall var grupptimmarna före stängningen nästan lite för populära. Alternativen är allt från intensiv spinning till djupstretchning och fascia-metoden.

– Eftersom grupperna är så pass små kan vi dessutom vid behov individualisera rörelserna för deltagare som har särskilda besvär. Många säger att de inte kan jumpa för att de har ont någonstans, trots att det finns alternativ som bara är till hjälp.

Hälsoundersökning rekommenderas

Före man börjar träna på Silverplus rekommenderas en hälsoundersökning, där utbildade sjuksköterskan Sarita Alanko utvärderar kroppens tillstånd och ger personliga råd.

– Om kroppen är väldigt spänd brukar vi rekommendera att stretcha intensivt ett par veckor innan man börjar den egentliga muskelträningen, säger Jeanette Lindwall.

Medlemmarna har möjlighet att använda Venyy-stången på gymmet.

Den lugna stämningen på Silverplus beror även på att ingen musik spelas i lokalen.

– Många har hektiska jobb och uppskattar lugnet här. De som vill lyssna på musik har ändå med sig egna hörlurar och störs oftast bara av bakgrundsmusiken.

Lindwall drömmer om att utöka gymmet till en total hälsoanläggning, med fysioterapeuter, sjuksköterskor, näringsterapeuter och massörer på plats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit