Förflytta dig till innehållet

Att använda upp rester är både bra för plånboken och för miljön

Stekt ris på rester är ett enkelt och kreativt sätt att minska på matsvinnet. Foto: Sofie Sergelius


Nu om någonsin är det extra viktigt att lära sig använda upp alla rester som blivit över, vare sig det är frågan om en öppnad konservburk, en halv burk med gräddfil eller den lilla mängden köttfärssås som blivit kvar i stekpannan.
Ibland kan det även kännas svårt att hitta på något du kan tillreda av enstaka ingredienser som ligger och skräpar i skafferiet, kylskåpet eller i frysen.
Vad gör man egentligen med bara en burk med tonfisk, en öppnad tomatkross konserv och fem kokta potatisar? Hur kan du tillreda en läcker måltid för hela familjen med bara det som blivit över? Där kan vi hjälpa dig! Här hittar du en kort lista på “typiska” rester och vad du kan tillreda av dem.

Kokt ris
• Använd i en rätt med stekt ris.
• Rör ihop med tonfisk, kyckling, köttfärs eller grönsaker. Krydda och placera i en halverad paprika och grilla i ugnen.

 

Kokt potatis
•  Gör en snabb variant på potatisgratäng genom att skiva potatisarna och placera i en ugnsform med vitlök, salt och peppar. Häll på grädde tills potatisarna nästan är täckta och grädda i mitten av en 225 grader varm ugn.
•  Tärna potatisarna och stek i rejält med smör och krydda med salt och peppar.
•  Tärna och tillsätt i en gryta, frittata eller paj.
•  Mosa och blanda ihop med mjöl och äggula och knåda ihop till gnocchin.

 

Kokt pasta
•  Skär i mindre bitar, stek i olivolja och rör ihop med vispade ägg och kryddor och stek till en omelett.
•  Använd som fyllning i en paj.

 

Stekt färs (nöt, gris, kyckling eller vegetarisk)
• Blanda ihop köttfärsen med kokta bönor eller linser och hetta upp tillsammans tomatkross och kryddor. Rör ihop med makaroner eller ris och blanda i tärnade stekta grönsaker enligt egen smak.

 

Stekt kyckling / nötkött / griskött:
•  Använd som tärnad i stekt ris.
• Stek tillsammans med lök och paprika och använd som fyllning i en fajita.
• Tärna eller skiva. Stek lök och vitlök i en stekpanna

 

Tonfisk på burk
•  Krydda tonfisken med citronsaft, salt och peppar och rör ihop med tärnad tomat, kapris och örter och servera med kokt spaghetti.
•  Krydda och rör ihop med gräddfil och dill och servera med en ugnspotatis.
•  Blanda ihop tonfisken med majonnäs, gräddfil, citronsaft, finhackad rödlök och vitlök och servera på rostat bröd.

 

Recept: Stekt ris på rester

0,5–1 lök (röd eller gul)
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja eller smör
2–3 ägg
salt och peppar
2–3 dl kokt ris
1 msk sojasås per deciliter ris
100 g överloppskyckling (stekt eller grillad)
1 dl frysta ärter
1 dl frysta majskorn
Skala och finhacka lök och vitlök. Vispa upp ägg i en skål och smaksätt med salt och peppar.
Hetta upp hälften av fettet i en stekpanna och stek det uppvispade ägget till en äggröra. Flytta över på en tallrik.
Hetta upp resten av fettet och stek lök och vitlök. Tillsätt det kokta riset och smaksätt med sojasås. Rör ner tärnad eller skivad kyckling, ärtor och majs och rör om tills allt är varmt. Smaka av med salt, peppar och sojasås enligt egen smak.
Rör ner äggröran och servera det stekta riset med chilisås.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit