Förflytta dig till innehållet

ÅUCS får 2,6 miljoner för forskning

ÅU-foto

ÅUCS fick 2,6 miljoner euro i statlig forskningsfinansiering för sitt specialansvarsområde. De största beloppen delades ut till så kallade forskningskonsortium. Projektet, som leds av professor Olli Raitakari, forskar i om föräldrars och far- och morföräldrars exponering för hälsorisker (som rökning och miljögifter) påverkar hälsotillståndet hos avkomman. Konsortiumprojektet fick 80 000 euro i finansiering.
Docent Tuomas Kiviniemi leder ett konsortium med tre forskningsprojekt där man strävar efter att minska olägenheter i anslutning till förmaksflimmer hos patienter som kommer till sjukhuset för olika hjärtåtgärder. Detta forskningsprojekt fick 70 000 euro.
Bland de nya kliniska projekten fick en forskning om avbildningsmetoder av dold inflammation i anslutning till sjukdomen MS betydande finansiering.
Andra forskningsområden som fick betydande finansiering är forskning om nya vårdmöjligheter av akuta lungskador, forskning om utveckling av långvariga sjukdomar hos barn, forskning om papillomvirusets DNA hos människan och forskning om egenskaper i hjärnans konstruktion och funktioner som förutspår fetma i barndomen.
I projekten inom primärhälsovården är det största projektet, som fått finansiering, en forskning som undersöker äldre människors förmåga att klara sig själva och vård som stöder deras självständighet.
Fortsatt understöd fick bland annat forskningsprojekt om allvarliga mentala störningar och forskning om pre- och perinatala riskfaktorers effekt på psykiska störningar och på utvecklingen av symtom.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit