Förflytta dig till innehållet

ÅUCS-forskning: Finlands prematurvård näst bäst i världen

Det är bra för en prematurbebis att födas i Finland, eftersom chansen för prematurer att överleva här är näst störst i världen. Endast i Japan är chansen större.
Det här framkommer i en undersökning som gjorts av ett antal forskare vid ÅUCS. Finland hör till en ganska jämn grupp av sju länder i västvärlden som placerar sig väl.
I forskningen granskades hur många prematurbarn som fötts i graviditetsveckorna 24-29 och överlevt. Som forskningsmaterial användes prematurregister från elva olika länder. I jämförelsen fanns förutom Finland också Kanada, Australien, Nya Zeeland, Sverige, Schweiz, Japan, Israel, Spanien, Italien och Storbritannien.
– I ljuset av resultaten hade prematurbebisarna endast större chans att överleva i Japan. I Israel och Spanien var resultaten sämre än i Finland. De övriga länderna presterade ungefär lika bra, berättar medicine licentiat Kjell Helenius, en av forskarna som står bakom undersökningen.
I undersökningen granskades också de avlidna prematurernas genomsnittliga levnadstid i dessa länder. I Finland avled prematurbebisarna betydligt tidigare än i de andra länderna, i medeltal i en ålder av fyra dagar. I Japan dog de avlidna prematurerna i medeltal i en ålder av 13 dagar. Detta kan bero på att man i Finland tillåter att avsluta vården av ett barn som är obotligt sjukt då situationen är hopplös, medan man till exempel i Japan inte avslutar vården ens i de mest hopplösa situationerna.
– Resultaten tyder på att det också mellan I-länderna finns stora skillnader i vårdresultaten. Forskningens mål är att öka på det internationella samarbetet och att tillsammans hitta sätt att förbättra resultaten av prematurvården, konstaterar Helenius.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit