Förflytta dig till innehållet

Aura å får maffigt ljus- och ljudkonstverk

Fjolårets satsning växer. Teaterbron dekorerad med julgranar och ljusinstallationer förra året. Bild: Åbo stad


Lördagen den 2 december invigs installationen ”Sagolika Aura å”.
Den ska, ända till april, utstråla färg och ljus på Aura ås broar och stränder, utlovar Åbo stad.
Installationen fyller åstranden mellan domkyrkan och slottet med två upplevelsebroar, ljusinstallationer och ljudlandskap som man kan lyssna på via en app.
Satsningen är en fortsättning på fjolårets ”Sagobroar.”
Teaterbron omvandlas till en bro med ”Sagan om ringen”-tema och Biblioteksbron till en bro med klassisk musik.
– Teaterbron är, precis som Sagobron förra året, dekorerad med granar och ljus. Dess ljudlandskap leder besökaren in i Tolkiens ”Sagan om ringen”-fantasi som även kan ses på huvudscenen på Åbo Stadsteater våren 2018, hälsar staden.
På Biblioteksbron får fotgängare njuta av klassisk musik i form av bandupptagningar av Åbo filharmoniska orkester.
”Sagolika Aura å” har planerats av ljus- och ljudkonstnären Janne Auvinen tillsammans med medieteamet Ryhmä 106.
Där ingår ljudplanerarna Eero Auvinen och Iiro Laakso, belysningsplanerarna Petteri Unkila och Eero Helle samt arrangemangsplaneraren Oskar Krogell.
Saara Malila, som är stadens kommunikationsdirektör, är förväntansfull.
– Det är så fint att vi får en fortsättning på Sagobroarna som förtjusade Åboborna förra julen. Vi fick väldigt mycket positiv feedback på broarna och hit färdades besökare från när och fjärran för att se broarna. Enbart via stadens kanaler för sociala medier nådde Sagobroarna 200 000 människor och vi uppskattar att tiotusentals människor besökte platsen, säger Malila.
Till helheten hör också aktiverande spelelement. Genom att ladda ner appen Sagolika Aura å ska man kunna uppleva miljön kring åstranden på ett helt nytt sätt.
Mellan Åbo domkyrka och Åbo slott finns elva ljudlandskap. Appen leder en från ett område till ett annat och efter att varje ljudspår har sparats skapar de tillsammans en musikupplevelse.
Efter att ha samlat varje ljudspår kan man delta i en utlottning där huvudpriset är en resa till Karibien. Utlottningen är i april.
Satsningen är en del av den jubileumsplan som stadsfullmäktige i våras fattade beslut om för att fira att landets 100-åriga självständighet.
Den ingår även i spetsprojektet Utvecklandet av centrumområdet, och finansieras med avkastning från Fonden för stadens förskönelse.
– Utvecklandet av centrumområdet främjas särskilt av hur Sagolika Aura å med hjälp av ljus och ljud förstärker centrumområdets livlighet året runt under de mörkaste månaderna, säger Timo Hintsanen, stadsplaneringsdirektör på Åbo stad.
Invigningen är vid åstranden lördag 2.12 klockan 17. På programmet står bl.a. ljudäventyr, smakprov på föreställningen ”Sagan om ringen” som får sin premiär på Åbo stadsteater i februari samt en föreställning med Euga-kören.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit