Förflytta dig till innehållet

ÅU:s julklapp till alla bokälskare: Läs alla våra bokrecensioner gratis!

Från och med idag kan också den som inte har en ÅU-prenumeration på åu.fi läsa alla de bokrecensioner som skrivits i år.

Det är ÅU:s julklapp till alla bokälskare och litteraturvänner!

En initierad recension ger inspiration att läsa – kanske du hittar en lämplig julklapp eller läsning för jullovsmys i soffhörnet?

På ÅU är det främst Freja Rudels som recenserar böcker, men Ann-Christine Snickars skriver också en del recensioner.

Arkiv/Anja Kuusisto
Freja Rudels.

ÅU recenserar huvudsakligen finlandssvensk litteratur, med några få undantag.

Freja Rudels säger att bokåret år 2022 har varit rikt men aningen konventionellt. Den breda, episka romanen blomstrar.


— Ser man till årets utgivning är det svårt att tänka sig att man en gång i tiden sörjde över att den finlandssvenska litteraturen inte kunde producera stora romaner. Numera kan vi stoltsera med flera säregna och säkra berättare som vet hur romanformen bemästras.

Maria Turtschaninoff, Ulla-Lena Lundberg, Ann-Luise Bertell och Peter Sandström hör till dem som levererat i år – igen. Men det är inte bara de etablerade författarna som utmärker sig.

— Vi har fått bekanta oss med lovande nya röster 2022. Genreflorans bredd är en aspekt av den finlandssvenska bokutgivningen som gläder mig. Det finns rum för essä, poesi, fackböcker och formmässiga hybrider.

Rudels tycker sig dock ana en viss strömlinjeformning över hela utgivningen. De djärva experimenten lyser med sin frånvaro. Det skickligt berättade och snyggt förpackade är inte alltid det intressantaste litterärt.

— Litteraturen professionaliseras och produktifieras i allt högre grad, och här riskerar vi nog att likrikta bort något omistligt.

Att ingen svenskspråkig författare nominerats till Finlandiapriset, trots att bokåret bjuder på många romaner som är som klippta och skurna för att få pris, beror kanske på att det riktigt kompetenta berättandet i någon mån blir förutsägbart.

— Nomineringslistor säger säkert något, men långt ifrån allt. Det samma gäller för mina tips på hårda klappar. Jag har försökt ta med lite av varje, men hållit mig till böckerna som har dröjt sig kvar långt efter att jag läst ut dem.

Här hittar du bokrecensionerna!

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit