Förflytta dig till innehållet

ÅU:s recensent om ÅST:s storsatsning ”Something Rotten!” – ”Det handlar om populärkultur och om stjärnglans, men trumfkortet är det gemensamma konstnärliga uttrycket”

kabarédansare står på en teaterscen
Musikal! Eller hellre musikalmusikal! ”Something Rotten!” leker vilt med teaterhistorien, startar i det elisabetanska England och ser syner som denna, ett fullfjädrade dansnummer med sång och glitter. Det går undan och underhållningen har många nivåer.

RECENSION. En musikal om musikalen, vem orkar med (ännu en) sådan? I synnerhet när många i regionen redan sett och hört sig mätta på ”Spamalot”, Raseborgs sommargiv för i år, där man med Monty Python försöker ta livet av musikalen med musikalens egna medel: mulliga sångnummer och knappt skönjbar handling.

”Something Rotten!” jobbar på sitt sätt i samma spår, men i stället för att mer eller mindre kärleksfullt plocka isär en genre, söker man nu efter klossarna man bygger en musikal av. Musikalen kom upp på Broadway 2015 och tar sig nu in i Finland för första gången på svenska på Åbo Svenska Teater.

En vattentät casting

För att musikal ska slå i dag måste den ha vattentät casting och därför ser man också gedigen musik(al)utbildning i skådespelarpresentationerna i programbladet. Många av skådespelarna kommer från Sverige.

Men ÅST:s egna skådespelare är också synliga, och ”Something Rotten!” fokuserar egentligen inte på stjärnroller, fastän den gör den för storyn viktigaste rollen, William Shakespeare, till en rockstjärna. Det mer komedi, och upplägget är också lite släkt med Python i det att alla roller måste vara med och bära det roliga.

Tar hjälp av en siare

Allt utgår från en teatergrupp i det elisabetanska England. Det är sent 1500-tal och det går knackigt, publiken sviker. En viss Shakespeare, som var en usel skådis, har lämnat gruppen och skriver egna pjäser som alla faller för. Nick Bottom, som driver teatergruppen med brorsan Nigel, blir så desperat att han går till en siare som jobbar under namnet Nostradamus, för att få tips om vad framtidens succéer består av.

tre skådespelare i gammaldags kläderPette Rissanen
Hemma hos bröderna Bottom. Att konkurrera med Shakespeare fordrar energi – och en stöttande fru. Eric Hallengren (Nick Bottom) , Daniela Franzell (Nicks fru och stöttepelare), Elias Wallin (Nick Bottom) är redo att pröva allt.

Nostradamus, som Victor Molino Sanchez gestaltar i en läcker hippieutgåva, gör sitt bästa: han förutser att scenkonsten kommer att nyttja sång och dans och föreslår också, fastän svävande på målet, kommande tematik (kanske hår?). Den nya genren ska heta musikal, och Shakespeare kan slänga sig i väggen!

”En ironisk humor med oskuldsfull nuna”

Det här greppet, att treva efter det kommande, blir roligast om det anakronistiska hanteras med kunskap och med fast hand. Jag tycker det är roligt redan när en flummig trubadur (Ivan Persson) i föreställningens allra första minuter äntrar scenen med en luta och sjunger ”Nu är renässansen här”!

Det är en ironisk humor med oskuldsfull nuna, som har en del att tacka just Monty Python för. Den förekommer ganska frekvent i fortsättningen också, fast vissa lite plattare sketcher för all del också finns.

Något för många publiksegment

Men pjäsen – och denna uppsättning – är fiffig för att den kan ha något för många publiksegment. Musikalnörden avlyssnar musiksekvenser som liknar vissa reellt existerande musikaler (av vilka några också gått på ÅST:s scen) så till den grad att hjärnan går på högvarv för att placera dem. Dansnumren plockar också in minnen av andra rörelsemönster. Man kallar det referenser, fast jag tycker att ordet kan vara lite pretentiöst och exkluderande.

Den som sett eller läst mycket av Shakespeare njuter av glimtarna av autentiska eller manipulerade citat. Det är roande, men med djupperspektiv, när Jerry Wahlforss som lite blaserad aktör läser dramalitteraturens mest berömda monolog från ett halvfärdigt manus, och överraskad säger: ”Men det här är ju skitbra!”.

Shakespeare får en mångdubbel roll

Nån gång har ju Shakespeares text lästs för första gången. Och ”Something Rotten!” rör också vid frågan om vem som egentligen skrivit Shakespeares pjäser, den har ju stötts och blötts. Pjäsen håller på att Nigel Bottom stått för en del, och att den lömske Will lurat det till sig. Nick och Nigel, Eric Hallengren och Elias Wallin, är också pjäsens huvudpersoner, om man ser till hur intrigen är uppbyggd.

På ett annat plan är det genrerna som är huvudpersoner, och det kan också gestaltas tydligt när så sinnliga element som musikalens är involverade. Shakespeare får också en mångdubbel roll. Han representerar ju i våra ögon finkultur, men under sin egen livstid gick han den populära smaken till mötes. Som scenfigur nu blir han idol, kändis och diva. David Lindell tar ut allt av det, ända in i höftvickandet inuti läderbrallan. Det avslöjar, tycker jag, hur vi ofta vill se författare i dag. Vad de skrivit är underordnat, offentlighetens ljus är allt.

Finstilta och grövre pikar

Musikalen ger en del pikar till vår egen tid, finstilt eller lite grövre. Man kan se kampen mellan konstnärligt uttryck och eftergifterna inför en tänkt publiksmak. Det finns en vådligt rolig sekvens som handlar om ägg (och om omelett, hur det kommer sig är inom pjäsen helt logiskt), som använder alla musikalens trick men som ändå blir pannkaka.

Koreografen och regissören Markku Nenonen har sett till att intrycket av ”Something Rotten!” är gemensamt, att gruppen gäller mer än stjärnor. Det är sympatiskt, och som teaterstatement viktigt. Sångarbetet andas samma. Fastän det finns skillnader i utbildning och röstanvändning, ligger gruppen på en toppnivå. Martin Segerstråle är musikaliskt ansvarig, det betyder att han lett sånginstuderingen, och anpassat musikspåren och tolkningarna till just den här uppsättningen.

Som en lite oförberedd publik reagerar man när ingen orkester syns vid bugningarna. Det betyder inte att musiker av kött och blod inte skulle behövas på teatern. Samtidigt på Stadsteatern har man i sin aktuella musikal lyft musikerna upp ut orkesterdiket och upp på scenen. Det här är ett annat slags arbete, och man imponeras av dess precision.

skådespelare i blått ljus på en scenPette Rissanen
Allt ljus på Will. William Shakespeare framställs – rätt eller roligt – som sin tids rockstjärna. David Lindell och ensemblen tar ut allt av det i ”Something Rotten!” på ÅST.

”Something Rotten!”

Bok: John O’Farrell, Karey Kirkpatrick

Koncept, musik, låttexter: Wayne Kirkpatrick, Karey Kirkpatrick

Översättning: Calle Norlén

Bearbetning, koreografi, regi: Markku Nenonen

Musikaliskt ansvarig: Martin Segerstråle

Scenografi: Jani Uljas

Kostymdesign: Elina Vättö

Maskdesign: Sarianna Sormunen

Ljuddesign: Jaakko Savela

Ljusdesign: Antti Niitemaa

Steppkoreografi: Säde Kajovaara

På scenen: Sofia Carlsson, Daniela Franzell, Ludvig Fyrgård, Eric Hallengren, Josefine Hebbe, Samuel Karlsson, David Lindell, Victor Molino Sanchez, Ivan Persson, Ingemar Raukola, Jerry Wahlforss, Elias Wallin

Premiär på Åbo Svenska Teaters stora scen 14.9.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit