Förflytta dig till innehållet

Tiden på ÅU svetsade dem samman – ”Vi har bara gemensamma minnen”, säger Siv Skogman och Patricia Bruun

Alma Ruonamo
Två kvinnor står framför en röd vägg.
Patricia Bruun (t.v.) och Siv Skogman inledde sina karriärer på ÅU på 1980-talet.

Journalistbranschen var fortfarande mansdominerad då Patricia Bruun och Siv Skogman inledde sina karriärer på ÅU på 1980-talet. Enligt dem var könsfördelningen på ÅU:s redaktion ändå relativt jämn och flera kvinnor ingick i redaktionen.

– En stor förändring hade kommit då Meta Torvalds blev chefredaktör 1971 och samtidigt den första kvinnan i den rollen i Finland. Hon var chefredaktör och Yrsa Lindroos var redaktionssekreterare, säger Bruun.

”Var en föregångare”

– Meta var äldre och vi tyckte kanske att hon var lite konservativ. Men så här i efterhand inser man att hon absolut var en föregångare. Det hade en jättestor betydelse att hon fanns där. I vår föreställningsvärld var det på något sätt självklart att man har samma möjligheter som kvinna, men så är det ju inte, säger Bruun.

– Absolut inte och speciellt inte på hennes tid, tillägger Skogman.

Historiken återspeglar samhället

– Det finns massvis med ÅU-fotografier från hennes tid, det är alltid Meta och en massa gubbar. Sedan är det Meta och Yrsa och en massa gubbar, säger Bruun.

Skådespelaren Riko Eklundh, berättare i ÅU 200-videoserien, säger att samma mönster gäller samhället över lag.

– Det blir så tydligt när man tittar igenom historik – det är bara män och i något skede kommer det en kvinna, säger Eklundh, och betonar ordet en.

Alma Ruonamo
Riko Eklundh, Siv Skogman och Patricia Bruun. I det färska avsnittet i videoserien om ÅU:s 200 år diskuterar de genushistoria.

Bruun berättar om hur hon upplevde att hon blev bemött som 25-årig lokalredaktör i Pargas. Då hon ringde tjänstemän för att följa kommunalpolitiken och fråga om beslut fick hon vara bestämd.

– De kunde säga att det här ska ni inte skriva om, särskilt då det handlade om frågor som inte hade varit upp till beslut. De skickar inte ut föredragningslistor på förhand, nej, nej, nej!

Då fick Bruun stå på sig och säga att offentlighetsprincipen står inskriven i lagen och att de är skyldiga att ge ut informationen.

– Jag upplevde att det berodde på att jag var ung och kvinna som dessutom såg snäll ut. Min uppfattning är att man kan hävda sig sedan, men bara genom sitt arbete och till slut visa att: hej, det här håller.

Patricia Bruun

  • Började jobba på ÅU som sommarreporter 1982 och blev fast anställd några år senare.
  • Har jobbat som redaktör och redaktionssekreterare under sin tid på ÅU.
  • 2006 slutade hon efter att ha skolat om sig till sjukskötare.
  • Belönades med Bonniers Stora Journalistpris 2001 för sitt ÅU-reportage om psykvården i Åbo.
  • Böcker: ”Som om jag var någons skuggsida” (med Lotta Näse) 2011, ”Medicin, mat och magi” 2014, medverkat i antologin ”Människohundarna” 2017, ”Efter stormen i Tshikapa” 2018.
  • Född: 1957 i Helsingfors
  • Bor i: Bromarv i Raseborg
  • Familj: tre barn, tre barnbarn och partner
  • Tips till dem som är intresserade av journalistik: Mata nyfikenheten!

Siv Skogman

  • Började sommarjobba på ÅU 1980 och blev fast anställd några år senare.
  • Jobbade som redaktör, redaktionssekreterare och nyhetschef tills hon gick i pension 2016.
  • Är känd som lyhörd journalist och belönades 1995 av UM, FN-förbundet, Rundradion, MTV3 och Finlands journalistförbund för bästa utrikesreportage om Finlands flyktinghjälps projekt i Malawi
  • En av redaktörerna för boken ”We see you – berättelser och vittnesmål” 2019
  • Född: 1953 i Sideby, Kristinestad
  • Bor i: Martins i Åbo
  • Familj: Ett barn och ett barnbarn
  • Tips till dem som är intresserade av journalistik: Var nyfiken och ödmjuk.

Bruun och Skogman kände inte av att liknande attityder skulle ha funnits på redaktionen på ÅU.

– Inom redaktionen tycker jag inte att det var någon större skillnad på män och kvinnor eller unga och äldre. Eftersom det var en så liten redaktion så kämpade alla för samma sak, säger Skogman.

Bruun påpekar att man ändå ibland fick tänka strategiskt för att få igenom sina idéer.

– Det fanns en sammanhållning och gemensam drive framåt, men ibland då man skulle föra fram sina idéer och tankar måste man taktikera så att de som hade sista ordet egentligen tänkte att det var deras idé.

”Det fanns alltid någon man kunde ringa”

Vänskapen sträckte sig utanför kontoret. Skogman och Bruun samlades ofta i Bruuns kök för att utveckla och bolla idéer för tidningen.

– Vi brukade med våra väninnor sitta i Pattys kök och diskutera hur vi kunde göra tidningen bättre. Under kvällsturer kunde jag ringa Patty och diskutera rubriksättning. Det fanns alltid någon man kunde ringa, säger Skogman.

Bruuns och Skogmans vänskap går tillbaka till studierna i tyska vid Åbo Akademi innan de blev kollegor på ÅU.

– Vi har bara gemensamma minnen, säger Skogman med ett skratt då de får frågan om de har några gemensamma minnen.

– Vi väntade barn samtidigt och fick barn samtidigt. Barnen gick på samma dagis och blev bästa vänner. Vi bodde nära varandra och var båda ensamförsörjande mammor, säger Bruun.

Tiderna har ändrat, men vissa saker hänger kvar

I dag genomsyrar närvaron av kvinnor alla nivåer av medievärlden. Sedan mitten av 1990-talet har över hälften av medlemmarna i Finlands Journalistförbund varit kvinnor. Enligt Journalistförbundets branschtidning Journalisten är majoriteten av chefredaktörerna i Finland kvinnor 2023.

Den starkare kvinnliga representationen innebär ändå inte automatiskt att djuprotade attityder har förändrats i samma takt.

– Det är säkert mycket som har ändrat, man ser ju kvinnor överallt – som nyhetsankare och chefredaktörer. Men nog tror jag att vissa saker hänger kvar. Vill man förminska en människa tar man ju till alla medel, som kön och ålder, säger Bruun.

Filmerna om ÅU:s tvåhundraåriga historia, podden och allt annat material och innehåll som skapas med anledning av ÅU:s stora jubileum finns på åu.fi under fliken ”ÅU 200”. Det sjätte avsnittet ”Genushistoria: landets första kvinnliga chefredaktör Meta Torvalds med flera” kan du se på abounderrattelser.fi/au-200/ eller här nedan:

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit