Australien — sex viner från shirazens hemland
Tycker du om fylliga, röda viner, fulla med sötma, bärighet och solsken? Då är Australien landet för dig. Visst erbjuder den gigantiska ön i Stilla havet på viner i många olika stilar, men det är just där som Australien slår alla andra på fingrarna. Här får du tips om sex australiensiska viner, där åtminstone hälften är buteljerad, flytande sylt – men på ett bra sätt.
Australien är ett vinland som jag har en liten extra förkärlek för, helt enkelt för att jag har besökt landet och förälskade mig totalt i Barossadalen, som ligger runt en timme norr om Adelaide. Dalen består av tre byar och otaliga vingårdar, och att gå eller cykla omkring i det pittoreska landskapet och prova viner (i 35-gradig hetta) utgjorde några av de bästa dagarna i mitt liv.
Men australiensiska viner fungerar också i Finland.
Mest känt är landet för sina shiraz-viner och det var också australiensarna som var först med att kalla druvan shiraz, medan resten av världen höll fast vid fransmännens syrah. Det är också i Australien du hittar flest endruvsviner gjorda på druvan och de bästa hittas nog i just Barossadalen.
Sök efter Barossa och McLaren Vale
Barossa har motsvarigheten till ett varmt medelhavsklimat, jämförbart med Spanien eller södra Italien. Druvorna får många timmar sol, vilket gör dem sprängfyllda med socker, och följaktligen blir vinerna fylliga, syltiga och mjuka – det gäller i princip alla druvor som odlas i dalen.
Några timmar söder om Barossa finns McLaren Vale som inte riktigt har Barossas syltighet, men oftast lyckas få lite mer välbalanserade vin.
De här två regionerna är enligt mig Australiens två bästa regioner för fylliga röda vin och hittar du endera namnet på etiketten kan du nästan vara säker på att ha åtminstone ett medelbra vin i din hand.
Det finns också en hel del bra GSM-viner från Barossa och MacLaren Vale, där shirazen blandas med grenache och mourvédre (som ofta kallas mataro där nere).
Den näst största röda druvan i Australien är cabernet sauvignon och den nämnda syltigheten gör att också den druvan klarar sig bra som endruvsvin, medan den i till exempel Frankrike ofta blandas med till exempel merlot för lite mera fruktighet.
Versatila chardonnay populärt
Om shirazen är den största röda druvan är chardonnay motsvarigheten på den vita sidan. Druvans mångsidighet gör att den funkar i både varmt och kallt klimat, något som passar Australiens vidsträckta land utmärkt.
Du kan hitta både ekade och oekade versioner och inte sällan blandas den med druvan semillon, som odlas främst i Hunter Valley norr om Sydney. Semillon ger vinet lite extra sötma och fruktighet.
Följande sex viner är bra exempel på vad du kan förvänta dig när du köper australiensiskt:
Two Princes Semillon Chardonnay 2018, 8,99 €
South Eastern Australia
Varunummer: 516537
Det här vinet är en kombination av druvorna chardonnay och semillon och faller in uynder kategorin lättdrucket. Men vinet är också prisvärt och nio euro är inte mycket pengar för ett vin som funkar utmärkt som sällskapsvin, och inte ens vinkännare kommer rynka på näsan.
Visst, det är inget vin som man lyfter till skyarna för sin komplexitet, men det smakar gott och kostar lite – och sådana viner behövs också ibland.
Doften ger honungsmelon, päron och en lätt blommighet och vag persikoton. Där finns också en örtighet någonstans, även om den inte är så framträdande.
De aromerna upprepas också i den halvtorra smaken, som vägs upp av en medelhög men pigg syra. Överlag ger vinet ett balanserat intryck och eftersmaken är riktigt trevlig.
Vinet funkar bäst som sällskapsvin, men kan också serveras till en lätt sallad eller fiskrätter.
Nugan Dreamer´s Chardonnay 2017, 12,98 €
Riverina, Australien
Varunummer: 594167
Ytterligare ett prisvärt vitt vin från Australien. Den här gången från den ganska okända odlingsregionen Riverina.
Det här är en ekad chardonnay, som trots eklagringen håller kvar en pigg syra och en ganska fräsch fruktighet. Du hittar dofter av gula äppel och aprikos, som blandas med ganska råa ektoner och en rostad känsla.
I smaken hittar du citron, ananas, gula plommon och banan, men också här finns de rostade tonerna och eken är inte så framträdande som doften leder en till att tro. Vinet är torrt och medelfylligt, med bra balans – men särskilt komplext är det inte. Däremot har vinet en lång eftersmak.
Vinet vinner på att serveras kylskåpskallt, då ekaromerna tar över ju varmare vinet blir. Servera till griskotletter eller fetare fågel.
Plan B Riesling, 15,29 €
Frankland river, Australien
Varunummer: 588837
Halvsöta rieslingviner är något som delar åsikterna och något som jag vanligtvis inte brukar gilla. Av den orsaken hade jag redan bestämt mig för att inte rekommendera Plan B:s riesling i den här artikeln. Men så slog det mig en kväll när jag grillade kyckling marinerad i en bbq-sås med rostad vitlök att det här vinet troligen skulle funka perfekt med sötman i rätten. Och det gjorde det – så nu är vi här.
Det är sist och slutligen inget dåligt vin, utan ganska komplext för att vara så ungt som det är. Doften ger toner av lime, äppel och en gnutta persika och blommighet. Det halvsöta vinet är medelfylligt och upprepar doftaromerna i smaken, där man också hittar lite petroleumdoft och en gnutta bivax.
Vinet undviker att bli sötsliskigt tack vare rieslingens höga syrlighet. Servera det till grillad kyckling eller gris, med lite lättare bbq-såser – eller drick det som sällskapsvin.
Hardys Brave New WorldShiraz Black Edition 2018, 14,98 €
McLaren Vale, Australien
Varunummer: 910137
Hardy’s är det största vinhuset i McLaren Vale och de marknadsför sin Brave New World-serie (finns också som vitt vin) som viner som bryter normerna. Det är lite ironiskt, med tanke på att det här vinet är sinnebilden för ett australiensiskt shiraz (gäller också det vita, för den delen).
Det betyder dock inte att det är dåliga viner. I den hrä shirazen vet du vad du får. Det är ett kraftigt vin med toner av sylt och mörka bär (svartvinbär och körsbär främst) och plommon. Doften lovar också lite syrlighet, och dör finns en lätt rökighet och en gnutta örter.
Smaken är fyllig med medelhög syra och medelhöga tanniner. Här finns också en tydlig smak av körsbärssylt. Eftersmaken är lång och trevlig med fikon och en lätt rökighet och gör att det här vinet är snäppet bättre än ”ännu en australiensisk shiraz”.
Servera till mörkt kött och vilt – rätter med mycket smak, helt enkelt.
Hugh Hamilton The Villain Cabernet Sauvignon 2017, 20,33 €
McLaren Vale, Australien
Varunummer: 487837
Det här vinet hade jag aldrig stött på innan jag provade det till den här artikeln, men det här vinet slog an alla strängar hos mig vid första provsmakningen i varje fall!
Doften är varmt kryddig och syltig, nästan som en chutney på mörka bär, där svartvinbären är dominerande, I blandningen finns också en lätt ton av röd grillad paprika, och i övrigt är doften lätt rökig och jordig.
Smaken är fyllig med mjuka medelhöga tanniner och en medelhög syra som väger upp den syltiga smaken på ett utmärkt sätt och eftersmaken är lång och behaglig.
Vinet har en utmärkt balans och är tillräckligt komplext för att hålla intresset uppe en längre stund. Känslan när man dricker vinet påminner om när man dricker en komplex och fin Amarone.
Njut som det är eller servera till mediumgrillad entrecote – eller lägg vinet på hyllan i två till fem år.
Peter Lehmann The Barossan Shiraz 2017, 24,80 €
Barossa, Australien
Varunummer: 406787
Det här är en Barossashiraz på steroider. För den extra tian jämfört med en vanlig shiraz från Barossa får man lite extra studs, med rökiga, nästan stalliga, toner lägger sig som en matta, mjukt under barossashirazens syltiga fyllighet.
I doften finns de tydliga syltiga körsbären och andra mörka bär, tillsammans med många övertoner i doften. Där finns en rökighet och pepprighet som gör helhetsintrycket nästan köttigt.
Smaken återspeglar doften, men ger också tydliga ektoner och en nästan oljig munkänsla. Vinet ligger i gränslandet mellan fylligt och mycket fylligt och har höga tanniner, men en relativt låg syra. Torde dock ändå klara sig i hyllan i ett par år om man vill mogna upp tanninerna lite.
Som de flesta andra shirazviner från Barossa så funkar den här utmärkt till aromrika rätter av vilt eller nötkött.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.