Avgående kyrkoherden: Kyrkan ska inte böja sig för allas önskningar utan leda med exempel
Väståbolands svenska församlings avgående kyrkoherde Harry S. Backström är en anhängare av den traditionella kristendomen, det har knappast undgått någon. Däri ligger också det som slutligen fick beslutet att avgå som kyrkoherde att mogna fram. Beslutet fattades inte lättvindigt, utan är resultatet av en mognadsprocess på närmare tre år.
– Det är den evangelisk-lutherska kyrkan som är det primära. Men för hela beslutsmaskineriet runtomkring kyrkan och församlingarna är det inte så. Beslutsfattandet i församlingarna ska bottna i det som kyrkolagen stipulerar som rättesnöre, det vill säga Bibeln, men gör det inte i dagens läge.
Han menar att kyrkan i sin vilja att bland annat motarbeta medlemsflykten böjer sig för utomstående påtryckningar och försöker tillgodose människornas alla önskningar. Kyrkan går enligt honom i samhällets släptåg då tågordningen borde vara den motsatta.
– Kyrkan ska vara motkraften och vägvisaren, kyrkan ska hjälpa människorna att komma till tro och genom det få frälsning och ett evigt liv. Det är också prästernas uppgift, men i dagens läge är kyrkan bara en institution bland många andra. Man vill inte stöta någon med att ta fram bibeln och använda den som sitt rättesnöre.
Han vet att hans ståndpunkt inte är den populära, men han håller samtidigt stenhårt fast vid att den är den rätta.
Förtroendevalda kan ha tveksamma motiv
Kyrkans organisation får sig också en rejäl känga. Backström anser att systemet med förtroendevalda lekmän inte fungerar, eftersom de som väljs in ofta ställer upp på helt fel grunder.
– De är ofta politiker, halvpolitiker eller sådana som vill vara politiker. Motiven är helt enkelt felaktiga. Det är endast en bråkdel av församlingarnas förtroendevalda som på riktigt är verksamma i församlingen och deltar i gudstjänsten. Demokratin blir en skendemokrati då man tror sig kunna ersätta gudstjänsten och nattvarden med att gå på en konsert i kyrkan. Det räcker inte till.
Ska kyrkan med andra ord inte vara demokratisk?
– Det ska den absolut vara, men då är det en förutsättning att de som bestämmer inte har felaktiga motiv som driver dem. Demokratin ska bygga på ett verkligt medlemskap och delägarskap.
Vill se förnyade strukturer
Backström förespråkar över lag en fullständig omstrukturering av kyrkans beslutsfattande och ledarskap.
– Kyrkostyrelsen är en massivt överbyggd instans som i dag är fylld med personer som inte har någon som helst koppling till församlingen. Där produceras material som man skapar endast för att ha en sysselsättande verksamhet. Kyrkostyrelsen i sin nuvarande form borde skrotas nästan i sin helhet.
En sak som enligt Backström talar för en sådan utveckling är kyrkans ekonomi. Då pengarna tryter, måste man tänka igenom vilka funktioner som sist och slutligen är de viktigaste – och då är en omstrukturering den naturliga vägen att gå.
– Gudstjänsten är navet i kyrkan och all verksamhet som kyrkan sysslar med ska rikta sig in mot det navet. Det som inte kan motiveras, kan strykas.
Ledarskapssvackan inom kyrkan i dag som går i en riktning där alla får göra som de vill är enligt Backström en farlig väg att gå.
– Den leder i praktiken människor till helvetet, och det är allvarligt.
Kristen fostran inte enbart församlingens uppgift
Arbetet med barn, ungdom och konfirmander ser han som en viktig uppgift, men han ser också att man inte helt och hållet kan överlämna den kristna fostran till församlingarna.
– Bibelläsningen i hemmen har på det stora hela tunnats ut, trots att det finns stora variationer också på den fronten. För att föräldrarna ska kunna ge sina barn en kristen fostran måste också de läsa på.
Tar också till sig av kritiken
Backström tar till sig en del av kritiken som han utsatts för. Bland annat medger han att det är problematiskt att han inte är bosatt på orten, men det handlar samtidigt om en kompromiss och livets realiteter i och med att frun arbetar i Kimito.
– Situationen i sig är inget jag är nöjd med själv heller, men beslutet är helt och hållet pragmatiskt. Jag upplever det som en brist, men hoppas samtidigt på förståelse på den punkten.
Angående närvaron i beslutsfattandet anser Backström inte att det var problematiskt att han inte deltog i gemensamma kyrkofullmäktiges senaste möte, eftersom man redan under beredningen av beslutet om skattesatsen diskuterat saken ingående.
– Jag kommer att arbeta helhjärtat för Väståbolands svenska församling ända fram till den sista december, intygar Backström.
Känga mot ÅU
Han vill också rikta en känga mot mediernas, och i det här fallet särskilt Åbo Underrättelsers, bevakning av honom som person.
– Jag har inte fört saken på tal tidigare, eftersom jag ansett att man då hade vridit saken till något som inte är korrekt. Jag anser att jag inte har behandlats rättvist på grund av min mera traditionella syn på kristendomen och att man bedrivit dålig journalistik då man höjt liberala falanger till skyarna. En seriös dagstidning ska inte syssla med sådant.
Kommenterar inte forskningen närmare
Backström kommer efter årsskiftet att ägna sig åt forskning, den här gången med fokus på mediernas roll. Planen är att bland annat utreda huruvida medierapporteringen har inflytande över det offentliga juridiska beslutsfattandet, till exempel i den evangelisk-lutherska kyrkan.
Vill du berätta mera om dina forskningsplaner, hur finansieras projektet?
– Det är för tidigt att gå in på detaljerna där, jag återkommer gärna till saken i ett senare skede.
Du sökte nyligen tjänsten som kyrkoherde i din hemkommun Pedersöre, hade du redan i det skedet tankar på att gå i pension i mars nästa år?
– Nej, om jag hade blivit vald hade jag inte valt att gå i pension i mars. Jag bedömde att Pedersöre som en väckelsebygd och min hemtrakt hade varit en bra kombination, men så blev det inte. Jag är trots det glad att jag sökte tjänsten.
Jag uppfattar Backströms resonemang som haltande, tillika som han påstår att kyrkan inga har bibeln som rättesnöre mera är det ett pragmatiskt beslut att inte bo bland flocken han ska leda? Överlag tycker jag att Backströms hela period överskuggas av flera liknande diskrepanser.
Bästa Harry. Ha det bra på pensionen. Jag tror inte att vi ses i Helvetet.
Bo Gyllenberg, Medlem av Kapellrådet i Nagu.