Förflytta dig till innehållet

Bankerna och datasäkerheten

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Tom Simola skrev den 8.8 på ledarplats om bankerna och kunderna.
”Utan ett bankkort, en dator och en smarttelefon börjar det vara nästan omöjligt att sköta sina bankärenden.”
Nja, på sätt och vis jo.
Man kan nog fortfarande klara sig ganska långt utan. Men alla alternativ som bankerna försöker få gemene man att använda är behäftade med mer eller mindre häftiga säkerhetsbrister, som man helst inte vill tala om. I alla fall inte från bankernas sida.
”Smarttelefonen är en allmänfarlig grunka, som kan förstöra ditt liv”, sade den internationellt kända säkerhetsexperten Harri Hursti härom året. Och då även han har fått sin smarttelefon hackad, så hur är det då för gemene man?
Smarttelefonen är en mardröm med tanke på anonymiteten och säkerheten. Man har till och med kunnat köpa smarttelefoner där spionprogrammet fanns färdigt installerat från fabriken.
Bankernas tankar om sitt ansvar för sina kunder avspeglas i att bankerna vill att man skall använda denna synnerligen osäkra plattform för att betala.
Kainuun Sanomat publicerade den 10.5.2016 en artikel om betalkortsbedrägerier. Man intervjuade komissarie Tero Muurman vid CKP.
År 2015 hade man 10900 betalkortsbedrägerier. Det var 41% mera än året förut. Under de första tre månaderna av år 2016 hade myndigheterna fått kännedom om 4960 betalkortsbedrägerier.
Det var en ökning med 175% jämfört med motsvarande tid 2015.
Det är nu bara så att då man stoppar in sitt betalkort i en springa så vet man inte vad som finns där. Det kan finnas en kopieringsgrunka där. Sedan så kan ens konto tömmas någonstans utrikes.
Eller om banken märker det i tid, så spärras kortet och så får man bara låta bli att betala någonting överhuvudtaget i ungefär en vecka.
Det borde alla kortfrälsta pröva på, bara som beredskapsövning. Tokroligt att bankerna i sådana här fall uppmanar en att använda kontanter! De drar ju in möjligheterna att lyfta kontanter utan plastbitar allt vad de hinner.
Lite statistik. Enligt institutet för hälsa och välfärd uppskattas ca 30000 finländare få en könssjukdom varje år. Betalkort är då omkring 1/3 så säkert som oskyddad sex. Men även här har ju bankerna drivit på att man skall använda kort.
Betalkortsfirmorna tar betalt av betalningsmottagaren. Åtminstone i Nordamerika.
I Kanada blev det krig om detta härom året, då butikskedja Walmart medddelade att de slutar ta emot betalning med Visa-kort på grund av för höga avgifter. Det kriget har sedermera kommit till ett fredsslut.
Man kan betala sina räkningar över disk med kontanter. I R-kiosken. Det kostar 4:50, vilket är aningen billigare än om man betalar över disk i en bank. Men då måste man ha ID, ty man är starkt misstänkt för penningtvätt, även då man betalar sin högst egna telefonräkning.
Bankernas strävan att bli av med kontanter handlar om makt. Bankerna har väldigt långt en inställning till kunderna som motsvarar de medeltida feodalherrarnas inställning till sina livegna. Kunder? De drar ju bara in sand på sals-golvet!
Ingmar Forne

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit