Förflytta dig till innehållet

Banklån vs. snabblån

Det kan vara svårt att få månaden att gå ihop ekonomiskt, speciellt om det händer stora, oförutsägbara utgifter. Då kan det vara klokt, som en sista utväg, att fundera på ett litet lån som hjälp på traven. Frågan är bara vilken typ av lån som passar bäst till din situation; Ett traditionellt banklån eller ett snabblån?

Historiskt sett så har lån alltid förknippats med banker. Däremot har den ökade konkurrensen på marknaden gjort det enklare och lättare för låntagare att kunna teckna lån direkt från sina mobiler. Konkurrensen online har även medfört att låntagaren har fått bättre villkor och billigare lån. I regel så passar snabblån bättre gällande små lån som inom kort kan återbetalas. Banklån är fortfarande det mest populära alternativet när det kommer till större lån som man planerar att betala av under många år.

Snabblån

Snabblån, blancolån, mikrolån och SMS-lån, kärt barn har många namn. Tanken med snabblån är att det ska gå snabbt och enkelt att ansöka samt bli beviljad lån. Ett snabblån är ett begränsat kreditbelopp mellan 100 till 2000 euro och normalt så får man in pengarna på kontot redan samma dag. Det är normalt en kort löptid på 30 – 90 dagar. Kom ihåg att på finska kan du söka laina för finska låneresultat.
Ett snabblån är mycket dyrare än ett banklån eftersom det har en högre ränta som kan ligga på flera hundra procent i årsränta. Det är därför väldigt viktigt att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt. Kraven för att bli beviljad snabblån varierar beroende på långivare men det finns några gemensamma faktorer som gäller för de flesta snabblån. Som låntagare måste du vara minst 18 år, och vara folkbokförd i Finland.
I Sverige är nästintill alla snabblån utan UC, vilket innebär att kreditupplysningen hämtas från ett annat företag än Upplysningscentralen. Långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag har inte lika höga krav, så det är lättare att bli beviljad lån, men I Finland går kreditupplysning alltid genom Bisnode Finland eller Asiakastieto Oy.

Traditionellt Banklån

Gällande banklån så måste du fysiskt besöka ditt lokala bankkontor för att ansöka om ett lån. Ett traditionellt banklån kan vara en långdragen process med många papper som ska dokumenteras. Dessa kan bland annat innefatta årsredovisning, information gällande lön och pension samt påvisa en budget över sin privatekonomi och återbetalningsplan som man kan presentera för banken. Allt besvär är dock värt det om kollar på prisskillnaden mellan banklån och snabblån. Banken kan erbjuda lägre räntor eftersom de oftast ta bostad eller dylikt som säkerhet, så det är alltså mindre risk för dem att låna ut pengarna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit