Barbara Heinonens kritik mot SFP väcker förvåning — men också förståelse
Barbara Heinonens kritik mot Svenska folkpartiet väcker både förvåning och förståelse bland andra riksdagsvalskandidater i Åboland.
Enligt Heinonen hade vissa personer på partikansliet utsett en huvudkandidat, trots att man samtidigt försäkrade att ingen kandidat skulle ha förtur.
Heinonen anser också att respons och återkoppling efter valet helt lyst med sin frånvaro.
”Livet går vidare”
För påståendet att någon kandidat skulle ha favoriserats får Heinonen föga förståelse bland de medkandidater som ÅU talat med.
– Jag har varit med om många val och haft både framgång och mindre framgång. Man måste ta det som det är. Själva kampanjen gick jättebra. Nu är valet över och det finns ingen ”bad feeling”. Men naturligtvis går man med för att vinna och om man är säker på att man vinner blir man besviken om man inte gör det. Jag har inte en känsla av att någon har favoriserats, säger Ulla Achrén.
– Tja, inte vet jag om det fanns en toppkandidat. I stridens hetta tyckte man säkert att någon favoriserades, men jag vet inte. Jag blir inte lyckligare av att tänka så, säger Nicke Wulff.
– Det var ett tajt race men jag tycker inte att någon blev felbehandlad. Livet går vidare och alla gör nog nu bäst i att fundera på hur Sandra Bergqvist kan stödas i sitt arbete. Ett val är ett val och det är väljarna som avgör, säger Ida Schauman.
Återkoppling uteblev
Att partiet och då uttryckligen partiledningen bommat då det gäller återkoppling med sikte på framtiden, finns det också andra än Heinonen som tycker.
Den åboländska kretsen ordnade en trevlig middag och tackade alla för deras insats, men en professionell genomgång av strategi och taktik har inte ordnats.
– Det är bara fyra år till nästa riksdagsval, påminner Pargaspolitikern Mikael Holmberg. Jag trodde nog att vi alla skulle sitta ner, öga mot öga med partiets strateger och bena igenom hur vi nådde det goda resultat vi nådde och hur man gör nästa gång.
Partikansliet uppger att en enkät om kampanjen skulle skickas ut till alla riksdagsvalskandidaterna efter valet i våras, men att den försenades på grund av EU-val, regeringsförhandlingar och sommarsemestrar. Enkäten skickas nu ut den här veckan.
I enkäten ställs frågor om den egna kampanjen, partiets material, stödet till medkandidater, stämningen och så vidare. I formuläret ingår inte frågor som berör partiets valstrategi.
”Tack och hej”
Holmberg påpekar att en enkät inte överhuvudtaget motsvarar en genomgång av metoder och planering inför framtiden och han säger sig vara förvånad över att partiet agerar så här. Han efterlyser också mera öppenhet inom partiet kring taktiska frågor.
Åbopolitikern Nicke Wulff har också han saknat en ordentlig genomgång av valutgången.
– Jag tänker på partiet och kommande val. Vad gjorde vi? Hur såg vårt material ut? Vad lyckades? Vad borde vi ha gjort på ett annat sätt? Det blev nog lite ”tack och hej” över det hela och det tycker jag att borde ha skötts på ett annat sätt, säger Wulff.
Heinonen deltog inte tackfest
Wulff hörde till den femväppling som fick flest personliga röster (1195) i Åboland. Till samma kvintett hörde Ulla Achrén (1883 röster) och Ida Schauman (2313 röster).
Schauman tycker att hon personligen fått respons på sin kampanj och Achrén berömmer den tackmiddag som kretsen bjöd sina kandidater på efter valet.
Enligt partikansliet deltog Heinonen inte i kretsens fest och enligt SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff försökte den åboländska kretsens kontaktchef flera gånger efter valet nå Heinonen per telefon för att tacka för insatsen, men Heinonen hade inte möjlighet att ta emot något av samtalen.
Partisekreteraren tycker inte att kritiken är befogad
Guseff säger att han är väldigt överraskad över Heinonens påståenden.
– Jag känner inte att det finns fog för påståendena, men om det är så hon känner det så kan jag ju inte ifrågasätta hennes känsla. Det är helt klart att ingen av kandidaterna var utsedd till huvudkandidat. Om det är Sandra Bergqvist som hon pekar ut så var det ju också det att Sandra i egenskap av vice ordförande för partiet fick en naturlig synlighet och det kan ju tänkas att det är något sådant som ligger bakom. Men det är inte så att hon skulle ha favoriserats genom stöd eller annat.
– Det är tråkigt när det blir så här men hemskt mycket annorlunda ser jag inte vi kunde ha agerat. Det har inte skett något ovanligt i sammanhanget, säger Guseff.
Vilka valdebatter de olika riksdagsvalskandidaterna deltog i inför valet avgjordes av SFP:s partikansli. Enligt Guseff deltog Heinonen i fyra och Bergqvist i tre av de debatter som kansliet koordinerade. Övriga tillställningar var enligt partiets kretsordförande i Egentliga Finland, Regina Koskinen, öppna för alla kandidater och var och en kunde själv avgöra vilka evenemang hon eller han ville delta i.
Läs också: Sandra Bergqvist: Ingen favoriserades
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.