Barn och unga med funktionsnedsättning upplever att de ofta förbises i beslutsfattandet
Barn och unga med funktionsnedsättning har inte samma möjligheter som sina jämnåriga. Det visar en ny rapport gjord av Nordens välfärdscenter.
Barn och unga med funktionsnedsättning beskriver en vardag där möjligheterna att delta i sociala aktiviteter är begränsade. De upplever också att de ofta förbises i beslutsfattandet och att de sällan har något att säga till om i frågor som rör dem.
En av anledningarna till att barn och unga med funktionsnedsättning inte har samma möjligheter bristen på tillgång till arenor och miljöer som är viktiga för dem.
– Otillräcklig kunskap och kompetens hos nyckelpersoner är en annan avgörande faktor för möjligheten till delaktighet och inflytande, säger Merethe Løberg, författare till rapporten och projektledare vid Nordens välfärdscenter, i ett pressmeddelande.
– Barn har kunskap om sig själva som ingen annan har. När vi inte lyssnar, ser och involverar barn och ungdomar, försummar vi deras rättigheter och ökar risken att missbedöma deras behov. Att förbise deras behov hindrar deras mognad som sociala varelser och kan i värsta fall leda till marginalisering, fortsätter Løberg.
Enligt Løberg har Norden i ett internationellt sammanhang gjort betydande framsteg i arbetet med att uppfylla FN-konventionerna och tillämpar en aktiv och inkluderande välfärdspolitik.
– Trots detta är det uppenbart att vi har en lång väg kvar för att garantera alla barns rätt att bli hörda, säger hon.
Løberg menar att det krävs kunskapsbaserade insatser för att inkludera alla barn.
Rapporten är skriven i samarbete med nordiska experter och innehåller bidrag från nordiska ungdomsdelegater. Rapporten är en del av arbetet med Nordiska ministerrådets handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2018-2022 för ökad kunskap och dialog om mänskliga rättigheter och personer med funktionsnedsättning i Norden och internationellt.
Nordens välfärdscenter är en institution inom Nordiska ministerrådets social- och hälsosektor.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.