Förflytta dig till innehållet

Barnen ärver skulderna


Hur kort tid är inte 40r om du tänker på hur länge vi människor bott på den här planeten?
Tänk så – och ta till dig följande sats:På de senaste drygt 40 åren har vi förlorat mer än hälften av våra vilda ryggradsdjur.
40 år och mer än hälften av de vilda djuren, det är så hemskt att ord som skam och skuld känns små.
Djur och landskap försvinner och med dem den biologiska mångfald som upprätthåller allt liv på jorden.
WWF upplyser oss om det här i ett pressmeddelande som sänds ut inför 1 augusti. Varför just nu?
För att det i år är den 1 augusti som människorna har förbrukat de förnybara naturresurser som jorden producerat i år. På sju månader har naturresurserna som borde räcka hela året använts.
Globalt finns två stora beteendemönster eller miljöbovar: vi har en
 
överkonsumtionen av landareal som krävs för produktion av animaliska livsmedel och vi orsakar växthusgasutsläpp från trafik och boende.
Den ekologiska skuldens dag (engelskans Earth Overshoot Day) infaller på en tidpunkt beräkad av forskningsinstitutet Global Footprint Network. Enligt dem skulle vi behöva naturresurser från 1,7 jordklot för att klara av vår nuvarande förbrukning.
Det är så vi lever. Som om det fanns ett annat jordklot här intill med uppgift att förse oss med mer ren natur, med rena vattendrag, bördig växtlighet, vilda djur, grödor som blir mat…
Trodde vi kanske att finländarna var mönsterelever, såsom vi sorterar och återanvänder? Nej verkligen inte.
Mönstereleverna finns oftast i fattiga länder där vardagen är mycket enkel och självförsörjande. Där varken bilen, flygresan eller vattenskotern hör vardag eller semester till.
Finländarna har förbrukat sin andel av jordens naturresurser ungefär fyra månader tidigare än världsgenomsnittet. Finländarnas ekologiska skuldens dag var den 11 april.
Skulle alla leva som vi skulle vi behöva 3,6 jordklot.
Dags för rannsakan: i varje konsumtionsögonblick, i valet av färdmedel, i fråga om uppvärmning, det är fråga om ditt dagliga liv.
Har du barn eller barnban: Skulle du ta ett jättestort lån och låta dem betala skulderna?
Det är så vi lever just nu.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit