Förflytta dig till innehållet

”Beredningen av skogsbruksplanen är ett hån mot Kimitoöns strategi on öppenhet”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kimitoön. Beredningen av Kimitoöns skogsbruksplan är ett hån mot kommunens strategi on öppenhet.

Kimitoöns tekniska nämnd beslöt på sitt möte i juni 2021 att återsända kommunens skogsbruksplan för ny beredning så att planen redovisas för kommuninvånarna med olika alternativ bl.a. på ett informations- och diskussionsmöte för allmänheten.

Meningen var att på det sättet uppfylla kommunens strategi om öppenhet och delaktighet och ta del av kommuninvånarnas, fritidsbornas och andra intressenters synpunkter.

Strategin påbjuder bl.a. ”Vi har ett öppet klimat, ett inkluderande förhållningssätt som kännetecknas av inflytande och omtanke, där mångfald är en tillgång.”

Ur röstningsprotokollet framgår att bl.a. tekniska nämndens ordförande Helena Fabritius motsatte sig förslaget. Är det orsaken till att beslutet inte verkställts på ett och ett halvt år?

Coronarestriktionerna upphörde redan mot slutet av förra vintern och inte heller kan orsaken ligga i kommunens miljöstrategi som lämnades öppen för skogarnas del då skogsbruksplanen inte ännu var klar. De angivna orsakerna till dröjsmålet är endast svepskäl.

I tisdags 20.12 fick tekniska nämnden höra av tekniska chefen att mötet för allmänheten ordnas 4.1.

Jag anser att ett diskussionsmöte som ordnas under barnens jullov och som man informerar om strax inför julhelgen inte bara är dåligt planerat och schemalagt, utan också för sent kungjort.

Tekniska nämnden kunde inte ta ställning, då det var ett tjänstemannabeslut som endast gavs nämnden till kännedom.

Förfarandet är ett hån mot tal om öppenhet och delaktighet.

När ärendet kungörs inför julhelgerna och ordnas mindre än två veckor efter beskedet så säkerställs att möjligast få har möjlighet att sätta sin in i ärendet eller delta på mötet.

Man har suttit och pantat på ärendet i ett och ett halvt år så det är konstigt att det nu blev bråttom att ordna det.

Janne Salonen
Fullmäktigeledamot
Ledamot i tekniska nämnden

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit