Förflytta dig till innehållet

Beslutsamt Lukko utjämnade finalserien – TPS skäret bakom

Ishockeyspelare i båset
Josh Kestner hade två lägen att spräcka nollan. TPS bäste poängplockare hade behövt utnyttja en av chanserna för att få laget att tända på alla cylindrar. Foto: TPS

Favoriten Lukko skakade snabbt av sig besvikelsen från den första finalen genom att ett knappt dygn senare tvåla till utmanaren TPS med klara 4–0. Raumolaget fick efter nära två perioders ständig press hål på sina motståndare och efter det var det inget snack om saken.

Lukko var bättre på alla delområden. Hemmaspelarna hade farten, närvaron och noggrannheten i sitt spel – TPS var skäret efter i nästan alla situationer. Skotten 65–30, varav 41–13 mot mål, är siffror som inte går att förklaras bort.

Manskapen har nu vunnit var sin match när finalserien i början av nästa vecka flyttar till Åbo för två möten. Tre segrar krävs för att få lyfta Kanadapokalen – vilket lag som skaffar sig en första matchboll avgörs på måndag.

4–0 ser styggare ut än vad sanningen förtäljer. Det står trots allt lika i vunna matcher och slaget är långt ifrån över. Ett tidigt TPS-mål på lördagen hade kunnat ändra matchens gång helt och hållet.   

Alla förstod att Lukko skulle komma extra hungriga och laddade till den andra matchen på hemmais efter fredagen 1–4-smäll i Raumo. Ett underläge med 2–0 i matcher hade varit svårt att hantera också för den överlägsna grundserievinnaren.

TPS försiktiga taktik att freda sin kasse och att sticka upp i kontringar då tillfälle gavs fungerade likväl perfekt i nästan två hela perioder. Josh Kestner var rentav nära att bryta dödläget vid två tillfällen i ställningen 0–0 men missade båda gångerna.

Efter redan en spelmässigt stark inledande period parkerade formligen Lukko i TPS-zonen i den andra. Gästerna hade med framgång klarat av att döda två utvisningar tidigare i matchen men på tredje försöket i powerplay hittade hemmalaget till syvende och sist nätmaskorna.

Andrej Karejev, tillbaka i Åbokassen efter fem matcher i rad med Karri Rämö mellan stolparna, tvingades slutligen kapitulera på ett skott från Eetu Koivistoinen. Pucken tog på Aleksi Anttalainen och ändrade riktning och då var Karejev chanslös.

Bara två minuter senare, när matchuret stannade på 36.37 var Anttalainen på isen igen då Aleksi Saarela ökade till 2–0. Sebastian Repo lurade hela TPS-försvaret med en genial passning och Saarela hade en enkel uppgift att sätta pucken i mål.

Valet av att låta Karejev stå måste ha förvånat Lukkoledningen, men uppenbarligen vill TPS ha båda sina burväktare i arbete. Och de två baklängesmålen i andra perioden kunde man inte gärna beskylla Karejev för.

Backen Thomas Gregoire 3–0-balja direkt efter Heikki Liedes vunna tekning i motståndarzonen blev definitivt avgörande. TPS kom inte upp i samma nivå som i de fyra senaste matcherna. Den täta matchtakten har med all tydlighet satt sina spår och denna gång var de svartvita inte ens nära att leverera en ny skräll.

Sebastian Repo, en av Lukkos mest framträdande spelare, friserade slutsiffrorna till genom att från mittzonen placera in fyran i tom kasse.

– Vi inledde bra men var kanske inte lika väl förberedda som i går. Lukko vann inte för inte grundserien och var mycket starka i dag. Beslutet att byta målvakt till andra finalen låg helt i linje med våra planer, sade TPS-tränaren Raimo Helminen till Kiekkoradio.        

Den tredje finalen spelas i Åbo på måndag med start klockan 16.

Lukko–TPS 4–0 (0–0, 2–0, 2–0)

I: –.

II: 34.35 Eetu Koivistoinen (Vili Saarijärvi, Pavol Skalicky) 1–0 (pp), 36.37 Aleksi Saarela (Sebastian Repo, Saarijärvi) 2–0.

III: 51.18 Thomas Gregoire (Heikki Liedes) 3–0, 56.36 TPS timeout, 58.19 Repo (Saarijärvi, Koivistoinen) 4–0 ™.

Utv: Lukko 2×2 min, TPS 4×2 min.

Mål/pp: L 1/4, T 0/2.

Mv: Lassi Lehtinen L 6+2+5=13, Andrej Karejev T 14+10+13=37 (borta 56.36–58.19).

Skott: 65–30 (24–13, 19–8, 22–9).

Domare: Antti Boman–Mikko Kaukokari.

Planens lirare: Aleksi Saarela, Lukko.

TPS-liraren: Lauri Pajuniemi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit