Uppdaterad: Bister omröstning i Varhafullmäktige fick Saml. att anmäla avvikande åsikt – ”ni har tagit nationell oppositionspolitik in i den här salen”
– Vi i Samlingspartiet förstår inte att det i Varhas välfärdsfullmäktige ska föras nationell oppositionspolitik, inledde Toni Forsblom, Samlingspartiets gruppordförande i Varhas fullmäktige debatten om Varhas ekonomiska sparprogram.
Sparprogrammet är viktigt eftersom Finansministeriet på basis av det ska fatta beslut om Varha får rätt att uppta lån för sina planerade investeringar nästa år. Till de planerade investeringarna hör bland annat Kaskisbackens nya tvåspråkiga vårdcentral, de nya brandstationerna i Pargas och Västanfjärd samt nytt äldreboende på Kimitoön.
Styrelsen gick emot välfärdsdirektören
Motsättningarna tog fart på allvar då välfärdsstyrelsen röstade emot välfärdsdirektörens sparprogram med rösterna 8-7 förra veckan, då Centern, SDP och VF ville spara 42 miljoner euro mindre än i välfärdsdirektörens förslag, medan De gröna röstade för välfärdsdirektörens förslag.
Att styrelsen gick emot välfärdsdirektören har upprört Samlingspartiet, Sannfinländarna, KD och SFP, som på nationell nivå sitter i regeringen.
Styrelsens ordförande, Samlingspartiets Sanna Vauranoja, ville i välfärdsfullmäktige tro att välfärdsområdespolitikerna arbetar för invånarnas bästa och att det inte handlar om någon oppositionspolitik i protest mot landets regering.
Svårt att hålla i sär rollerna
Många av välfärdspolitikerna sitter dock också i riksdagen. I något skede av debatten hade flera av dem svårt att minnas vilken hatt de hade på sig för stunden.
Samlingspartiets Ville Valkonen, som också sitter i riksdagen, började såsa, då han vände sig till fullmäktiges ordförande Aki Lindén, SDP, som också sitter i riksdagen, och kallade honom ”Talman”.
Lindén i sin tur gav ordet till ledamot… nej, till fullmäktigepolitikern Valkonen.
För att ytterligare spä på misstankarna om att rikspolitik och välfärdspolitik rörs ihop i välfärdsfullmäktige kallade också Centerns Olavi Ala-Nissilä, som tidigare har suttit i riksdagen, ordförande Lindén för ”ledamot”, innan han ändrade sig till ”talman”.
Vem har rätt?
När det gällde själva debatten handlade inläggen dels om vilken sida som har rätt, dels om välfärdsområdet, som många andra välfärdsområden, ska försöka stå på sig mot Finansministeriet, som håller välfärdsområdena i väldigt strama ekonomiska tyglar.
En annan aspekt i debatten var om det var styrelsen som borde ha fattat beslutet om sparprogrammet eller om det var okej att ta det ekonomiska balanseringsprogrammet till fullmäktige för beslut.
Samlingspartiet: Tror på tjänstemännen
Forsblom betonade att Samlingspartiet har förtroende för tjänstemännen och för att de gör sitt beredningsarbete ordentligt, eftersom de arbetar under tjänstemannaansvar.
– Samlingspartiet kommer därför, precis som i styrelsen, att rösta för välfärdsdirektörens ursprungliga förslag. Vi vill inte sätta Varhas låneupptagning i fara. Vi litar på tjänstemännen.
SDP: Ska inte drabba de svagaste
Han fick direkt mothugg av SDP:s gruppordförande Ari Korhonen, som försvarade förslaget att minska sparkraven från det ursprungliga.
– Lagen förutsätter att vi kan ordna vissa tjänster inom viss tid. Det handlar om värderingar. Vi tycker att det är bra att den här diskussionen förs offentligt i fullmäktige och inte bakom stängda dörrar i styrelsen.
Efter en två timmar lång debatt ställdes Forsbloms förslag, som försvarade välfärdsdirektörens ursprungliga förslag som förlorade i styrelsen, mot De grönas Heidi Aaltonens förslag, som var ett utvecklat förslag från De gröna utgående från Centerns förslag som vann i styrelsen.
Först vann Aaltonens uppdaterade förslag med 50-29.
Sedan ställdes hennes förslag mot det förslag som vann i styrelsen. Här röstade 49 ledamöter för Aaltonens förslag medan 28 röstade blankt och 2 för det förslag som vann i styrelsen.
Därmed vann De gröna, SDP, Centern och VF över Samlingspartiet, Sannfinländarna, KD och SFP.
Samlingspartiet anmälde omedelbart avvikande åsikt till beslutet.
Artikeln korrigerad klockan 22.29. Olavi Ala-Nissilä är tidigare riksdagsledamot. I en tidigare version stod det att han fortfarande skulle sitta i riksdagen. Artikeln korrigerad 16.11 klockan 14.57 om hur De gröna röstade.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.