Förflytta dig till innehållet

Blandade åsikter då riksdagen debatterade medborgarinitiativ om jakt på vitkindade gäss

Riksdagen behandlade på torsdagen medborgarinitiativet om att tillåta jakten på vitkindade gäss. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Riksdagen började på torsdagen behandla medborgarinitiativet om att tillåta jakten på vitkindade gäss.

I medborgarinitiativet föreslås bland annat att det ska bli tillåtet att jaga vitkindade gäss för att förhindra skador på grödor och att begränsad jakt borde tillåtas exempelvis i parker och på golfbanor.

Vänsterförbundets Jari Myllykoski inledde torsdagens remissdebatt med att konstatera att EU:s fågeldirektiv inte tillåter utbredd jakt, men att andra länder beviljats undantagslov.

— Det här är en fråga som vi måste se som en helhet, en helhet som berörs av såväl EU:s fågeldirektiv som av Finlands naturskyddslag. De vitkindade gässen hör till Finlands natur och de har sin egen plats här, även de som inte häckar i Finland, säger Myllykoski.

Han är ändå tydlig med att något måste göras för att de vitkindade gässen i framtiden inte ska förstöra delar av landets skörd.

— Vi måste nu göra något åt detta problem, för vi har redan nu nått ett läge där folk hatar dessa djur, och därmed också myndigheterna.

Medborgarinitiativet får stöd

I enlighet med medborgarinitiativet förespråkar Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah att det i framtiden i Finland ska vara tillåtet att skjuta vitkindade gäss på en del platser.

— Ute i världen ökar hungersnöden, och även i vårt hemland ökar behovet av mathjälp. Det känns då konstigt att vi här i Finland fortfarande verkar ha råd att mata de vitkindade gässen med grödorna som odlas på våra åkrar, säger Essayah.

— De vitkindade gässen har redan i år skadat tusentals hektar. Arten skyddas av EU:s fågeldirektiv och av Bernavtalet, men då måste jag ifrågasätta om arten verkligen är utrotningshotad i vårt land.

Essayah säger att det är självklart att något nu måste göras, och hon anser att tillåtandet av begränsad jakt skulle vara en klok lösning.

Andra länder som också har undertecknat Bernavtalet, såsom Estland och Sverige, har enligt Essayah tillåtit jakt på åkrar för att hindra skador. Dessutom har Estland och Sverige också tillåtit jakt exempelvis i parker och på golfbanor, något som hon anser att också Finland bör göra.

”Människan och naturen i konflikt”

Åsikterna om jaktens vara eller icke vara går ändå isär i plenisalen. De grönas Jenni Pitko ser inte jakten som en lösning på problemet.

— Människan och naturen är i konflikt då vi diskuterar denna fråga. Jag känner stark empati för jordbrukare som lider av de skador gässen skapar. Samtidigt förundras jag över hur man kan tro att problemet löses enbart genom att skjuta gässen, säger Pitko.

— Många i den här salen verkar inte vilja förstå, trots att de vet att EU:s fågeldirektiv förbjuder utbredd jakt. Jord- och skogsbruksministeriets och Miljöministeriets gemensamma arbetsgrupp har därför kommit med ett flertal förslag som det nu skulle vara bra att börja arbeta utifrån.

Arbetsgruppen presenterade en del av förslagen i början av september. Bland annat uppmanade gruppen då lantbruksföretagare att ansöka om gemensamma dispenser för att jaga i väg gässen, också genom att skjuta dem.

Arbetsgruppen föreslog då också att speciella områden inrättas där fåglarna kan äta, vila och samla krafter inför häckningen. Till ängarnas funktion skulle också höra att se till att fåglarna inte återvänder till den plats de tidigare jagats i väg från.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit