Förflytta dig till innehållet

Blodapelsin – en frukt för söta och salta maträtter

Syrlig risotto med stekta kammusslor är en perfekt februarirätt! Foto: Sofie Sergelius


Blodapelsinen har ett kusligt namn men är inget annat än skrämmande god. Denna frukt har fått sitt namn från det röda fruktköttet som kommit till då apelsinen utsätts för stora temperaturskillnader.
Blodapelsin är i säsong från februari till mars vilket betyder att det nu är den optimala tiden att satsa på recept denna underbara frukt.
Blodapelsiner är söta och samtidigt syrliga vilket gör att dom passat såväl i salta som i söta rätter.
Sicilien är känt för sina blodapelsiner eftersom temperaturen mellan dag och natt kan kasta med upp till 15 grader per dag. För att blodapelsinerna ska ha av de röda fläckarna krävs det nämligen stora temperaturskillnader mellan dagens soltimmar och nattens kyla under mognadsprocessen.
Frukten har utvecklat ämnet antocyanin för att skydda sig mot kylan, vilket även orsakar den röda färgen. Det leder till att blodapelsiner är ganska ovanliga och växer på få ställen i världen.

Blodapelsinrisotto

Köttet på en kammussla är mild till smaken, och rätt knepig att tillreda. När man steker kammusslor ska man vara noggrann med stektiden eftersom musslorna snabbt blir ”överstekta” vilket gör att köttet blir segt och gummiaktigt.
Ta inga risker – stek kammusslan först då allt annat är klart och maten färdig att serveras. Stek kammusslan 35 sekunder per sida, använd ett tidtagarur för att vara på den säkra sidan.
4 portioner
2 blodapelsiner
1 liter grönsaksbuljong
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
3 dl arborioris
3 dl vitt vin
2 krm grovmalen svartpeppar
2 msk grädde med örtsmak
50 g riven parmesan
20 g smör
12 st kammusslor
färsk persilja till servering
Tvätta blodapelsinerna, riv zesten av en apelsin och pressa saften i en liten skål. Skala den andra apelsinen och skär loss klyftorna så att de är utan hinnorna. Skär klyftorna i mindre bitar.
Tillred buljongen genom att koka upp vatten med grönsaksbuljongtärningen. Ställ åt sidan.
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken och vitlöken i ett par minuter. Tillsätt riset i kastrullen och fräs i ett par minuter tills riset är genomskinligt.
Rör ner vinet och blodapelsinsaften i kastrullen i två omgångar. Låt riset suga åt sig all vätska innan du tillsätter resten av vätskan.
Tillsätt därefter blodapelsinzesten och en fjärdedel av grönsaksbuljongen. Rör om och tillsätt mera buljong först då riset sugits åt sig all vätska. Fortsätt tillsätta mera vätska tills risotton är klar och al dente, vilket tar cirka 15 minuter.
Rör ner den rivna parmesanen och blodapelsinbitarna.
Hetta upp en stekpanna tills den är riktigt het. Klicka i smöret, låt det smälta och stek kammusslorna cirka 35 sekunder per sida (lite beroende på tjockleken). Servera risotton med kammusslorna.

Lyxa till helgen med våfflor med smak av blodapelsin. Foto: Sofie Sergelius

Blodapelsinvåfflor

1,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 msk socker
1 dl blodapelsinsaft
1 dl mjölk
1 ägg
1 blodapelsin
50 g smält smör
2 msk lönnsirap.
Rör ihop vetemjölet med bakpulver, vaniljpulver och socker. Rör ner blodapelsinsaft, mjölk och ägg och vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt zest från en blodapelsin och det smälta smöret.
Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.
Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med glass, blodapelsinklyftor och lönnsirap.
Sofie Sergelius

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit