Förflytta dig till innehållet

Blomsterplättar och en fylld croissant ger även regniga sommarmorgnar en guldkant

Plättar på tallrik

Plättar på tallrik

Prova tillreda plättar med ätbara blommor i smeten och fyll färdiga croissanter med en fiskröra gjord på sik. Foto: Sofie Sergelius


Violer passar bra i desserter, och plättar är en dessert såväl som en lyxig frukost. Här är ett klassiskt recept på plättsmet som jag bara tillsatt violer och Cointreau i.
Cointreau går även bra att byta ut mot Grand Marnier, och violerna kan man substituera med övriga ätbara blommor såsom lavendel, rosor eller syrén.
 

VIOLPLÄTTAR
4 portioner
140 g vetemjöl
2 dl mjölk
2 ägg
25 g smält smör
2 msk strösocker
1 msk Cointreau
2 dl tvättade violer + extra för dekoration
smör till stekning
lönnsirap, blåbär och hallon till servering
Vispa ihop vetemjöl med mjölk, ägg och smält smör. Tillsätt socker och Cointreau.
Hetta upp en plättpanna med smör och häll cirka en halv deciliter med smet i plättpannan. Stek i ett par minuter. Sväng på plätten och strö över av violerna. Stek ett par minuter tills plättarna är färdiga. Upprepa med resten av smeten.
Servera plättarna med lönnsirap, hallon och blåbär. Du kan även blanda ihop lönnsirap med lite Cointreau och hälla det över de färdiga plättarna. Strö över mera violer strax innan servering.

Ätbara blommor

Ätbara blommor har varit en trend redan en längre stund, inte bara för att blommar snyggar till maträtten, utan även för att flera blommor tillför en unik smak till maträtten eller drycken. De ätbara blommorna fungerar bäst då de är riktigt färska, men det går även bra att använda torkade blommor.
Blommor köpta från blomsteraffärer lämpar sig sällan för matlagning eftersom de ofta sprejats med pesticider. Undvik att plocka violer eller andra ätbara blommor som är nära en väg.

Fyllda croissanter med fiskröra är ett läckert sätt att börja dagen med. Det går bra att även använda andra fiskar än sik, såsom lax eller böckling. Foto: Sofie Sergelius


 
 
 

SIKFYLLDA CROISSANTER
2 croissanter
100 g stekt eller ugnsbakad sik (går även bra med rökt sik)
2 msk crème fraiche
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm citronsaft
1 msk finhackad persilja
0,5 dl babyspenat
Rör ihop siken med crème fraiche, salt, peppar, citronsaft och persilja.
Skär croissanterna på hälft och fyll dem med sikröra och babyspenat.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit