Förflytta dig till innehållet

Brådskande omhändertaganden görs varannan timme – glöm inte de närståendevårdare som tar hand om unga!

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Barn och unga. I Finland placerades 18 544 barn utanför hemmet under 2018.

Yle rapporterade 2019: ”Barnskydd är en lönsam verksamhet för Finlands största privata barnskyddsföretag.”

De två största operatörerna har gjort miljonvinster de senaste åren. En dag för ett barn på en institution kan kosta upp till 300 euro per dag i de största städerna.

När vi pratar närståendevård är det bra att även titta på unga.

Utöver de äldre är en del av dem som vårdas av familjemedlemmar till exempel barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Våra förhoppningar för framtiden!

Den som lever med ett barn eller ung med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inser att vård och rehabilitering måste föras in i familjens vardag, i hemmet och i skolan.

Det är nödvändigt att stödja föräldrars förmåga att klara sig, att ge verktyg och medel för att klara den allt mer utmanande vardagen.

För närvarande, eftersom det inte finns någon hjälp att tillgå, är det många ungas öde att hamna i en cirkel av institutioner.

Alltför många unga med neuropsykiatriska symptom blir omhändertagna och hamnar på fosterhem eftersom ingen kan eller vill behandla dem.

Ersättningen för närståendevården måste höjas, eftersom en ung person som vårdas på institution redan kostar över 2 000 euro per vecka.

Kostnaden för ett barn med neurologiska symptom vid placering är 16 gånger dyrare än vad en väl förberedd familjevård hemma skulle kosta.

Vi bör utveckla och förbättra närståendevården, särskilt i de familjer där närståendevårdare försöker kombinera betalt arbete och närståendevård.

Var och en av oss förstår att det är helt omöjligt att livnära sig på en summa på drygt 400 euro då vi har kontinuerligt ökande el-, mat- och bränslekostnader.

Vårt välmåendeområde behöver fler av dessa humana vårdgivare till sina nära och kära och i detta sammanhang blir det också viktigt att lägga vikt vid denna viktiga grupps förmåga att överleva i arbetet.

I välfärdsområdet i Egentliga Finland befriade en fullmäktigemotion från Sannfinländarna anhörigvårdarna från klientavgifter under sina lediga dagar.

Detta är ett exempel för resten av Finland! Vi ska inte söndra familjer, utan hjälpa om det är möjligt.

Satu Söderström

Sannfinländarna
ledamot i kommunfullmäktige
Kimitoön

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit