Branschorganisation kritiserar Åbo stad: Gatstenar från Kina är ett högst miljöskadligt alternativ


Sten från Kina är ett ekologiskt dåligt alternativ, anser branschorganisation Kivi. ÅU-Foto
Stenindustrins branschorganisation Kivi utdömer Åbo stads planer på att köpa gatsten till Salutorget från Kina. Alternativet ger över fyrfaldiga koldioxidutsläpp jämfört med om stenarna hade brutits i Finland, enligt pressmeddelandet från Kivi.
Kivien tuonti Kiinasta Turun kauppatorille aiheuttaa yli nelinkertaiset CO2-päästöt kotimaiseen kiveen verrattuna https://t.co/TimAQlTuJg #hiilijalanjälki
— KIVI – Stone from Finland (@kiviteollisuus) September 9, 2020
Klimateffekten är den samma för brytning och bearbetning av stenar i Finland och Kina, men det är den långa transporten som gör den stora skillnaden. Analysen utgår från den livscykelanalys som företaget Bionova har gjort för Kivi.
Stadsmiljönämnden i Åbo behandlade på sitt möte på tisdagen de anbud på kantstenar och kullerstenar som staden hade fått. Valet föll på två inhemska företag, men stenarna kommer från Kina.
– Vi överraskades redan i anbudsskedet då Åbo stad, som profilerar sig som en kolneutral och miljövänlig stad, inte alls beaktade klimatmål eller kolavtryck, säger branschorganisationens ordförande verksamhetsledare Sini Laine.
Kunde göras på annat sätt
Valet av kinesiska stenar står i konflikt med Åbo stads miljömål, enligt Laine, som hänvisar till att det finns väldokumenterad forskning om branschens miljöbelastning.
– Utöver klimatmålen borde man inom den offentliga sektorn också tänka på de ekonomiska effekterna på sikt.
I sitt val av gatstenar kunde Åbo fatta beslut som gynnar sysselsättningen i landskapet och som också syns i lokala skatteintäkter, enligt Laine.
– Prisskillnaden skulle ha kompenserats mycket snabbt.
Stenindustrins branschorganisation påminner också om socialt ansvarstagande. Kivi hänvisar till organisationen Finnwatch utredningar om hur arbetsmiljöerna i många stenbrott i Kina är både otrygga och hälsovådliga.
De mänskliga rättigheterna respekteras inte heller, likaså går det inte ens alltid att reda ut var stenarna har brutits, enligt pressmeddelandet från Kivi.
– Det här kunde man lätt beakta i upphandlingen med kriterier om miljöaspekter och socialt ansvarstagande. Tammerfors är ett gott inhemskt exempel på hur det här kan skötas, säger Laine.
LÄS OCKSÅ:
Salutorget bekläs med sten från Kina – inhemsk sten för dyr
9.9.20 kl. 13.1o: Artikeln kompletterad.
Vid första anblick ter sig situationen oerhörd. Det politiska svaret på dylika situationer brukar vara ’globalisering’. Man kunde göra det hela till en mera komplex fråga; hur är det ens möjligt att kinesiska stenar kan konkurrera med finländska? Är det en fråga om kvalitet eller pris? Är sten sten eller är det frågan om en exklusiv sten som bara hittas i Fjärran Östern och av estetiska skäl bör beaktas? Rent historiskt hittar man traditioner som innefattar att frakta sten från ett geografiskt område till ett annat, egyptiska obelisker till exempel.
Alla har möjlighet att ”rösta” genom sina inköp, vilken ’skattepolitik’, vilken ’företagskultur’, vilken ’regim’ förtjänar att bli belönad monetärt?