Förflytta dig till innehållet

Bråten av idiotiska omständigheter

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag läser på Yle om tre finländares erfarenheter av försöket med basinkomst som tvåtusen personer deltog i 2017–2018.
De säger att den villkorslösa inkomsten på 560 euro i månaden gav dem en känsla av frihet och lättnad. Den överväldigande byråkrati som följer arbetslösa var borta.
Basinkomstförsökets sysselsättande effekt var plus minus noll. Jämfört med andra arbetslösa sysselsatte sig de som var med i försöket varken mer eller mindre.
Däremot konstateras följande på FPA:s webb: ”[D]et upplevda välbefinnandet [var] bättre bland basinkomsttagarna än bland personerna i jämförelsegruppen. Basinkomsttagarna hade mindre stressymtom och koncentrations- och hälsoproblem än jämförelsegruppen. De hade också en starkare tro på framtiden och på de egna samhälleliga påverkningsmöjligheterna.”
Basinkomstens framtid är oviss när socialskyddet reformeras. Sannolikt kommer dess villkorslöshet – alltså att ingen motprestation krävs – att ifrågasättas på grund av att det inte verkar ha en klar sysselsättande effekt.
Kollegan Stefan Holmström skrev i onsdags på den här kolumnplatsen att med lycka följer ansvar.
Jag håller med. Som världens lyckligaste land har vi ett ansvar att erkänna att välbefinnande, mindre stress och framtidstro har ett värde i sig.
I Ingmar Bergmans film ”Nattvardsgästerna” säger den av livet hårt åtgångna prästen: ”Jag måste äntligen ut ur bråten av idiotiska omständigheter.”
Jag gillar den formuleringen – bråten av idiotiska omständigheter.
Goda tider för med sig illusionen att vi har kontroll över tillvaron – ”sin egen lyckas smed” och så vidare – medan motgångar påminner oss om att så inte alltid är fallet.
De som blir arbetslösa, deprimerade, sjukskrivna och marginaliserade finner sig bland bråten av idiotiska omständigheter.
Omständigheterna är idiotiska eftersom ingen önskat sig dem, men likväl är de direkt avgörande för människors livssituationer.
Idiotiska omständigheter kan vara resultatet av oförutsägbara händelser, av goda intentioner eller skapade av någon – politiker till exempel – med avsikt.
Oavsett orsak har de en förlamande effekt på den som tvingas simma bland bråtet. Basinkomst skulle ge fast mark under fötterna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit