Broccolin – grönsakernas gröna kung
Länge leve den gröna kungen, eller grönsakernas kung som broccolin även kallas. Den vackra och smakrika kungen går att använda som rå eller tillagad, varm eller kall.
Broccoli sägs vara grönsakernas kung eftersom den är mycket näringsrik, alltså fylld med både vitaminer och mineraler. Broccoli kallades tidigare för sparriskål och är släkt med blomkålen. Broccoli förekommer däremot inte vilt i naturen utan har utvecklats från vilda kålsorter som växer i hela Medelhavsområdet.
Allt på en broccoli är ätbart och ingenting behöver gå till spillo även om vi kan vara vana vid att det är blomknopparna, även kallade för floretterna, som är den del av broccolin som används mest.
Prova redan i dag på broccoli på två sätt: bakad i en paj eller stekt i en nudelrätt!
BROCCOLI- OCH FETAOSTPAJ
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
250 g broccoli (floretter och tärnad stjälk)
100 g fetaost
2 msk finhackade soltorkade tomater i olja
1 tsk citronsaft
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
1 krm chiliflingor
1 dl grädde
1 dl turkisk yoghurt
2 ägg
1 krm salt
Värm ugnen till 225 grader.
Tillred pajdegen genom att skära smöret i små tärningar. Nyp ihop smörtärningarna med vetemjölet, eller mixa ihop smöret och mjölet i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta till en jämn deg.
Tryck ut pajdegen ända upp till kanterna på en pajform och nagga botten med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
Sänk ugnens temperatur till 200 grader.
Skär broccolin i små floretter och smula sönder fetan.
Blanda ihop broccoli, den smulade fetan och den hackade soltorkade tomaten och placera på pajbotten.
Ringla över citronsaften, pepparn och chiliflingorna.
Vispa ihop grädde, yoghurt, ägg och salt. Häll blandningen över fyllningen.
Grädda pajen på mellersta falsen i 30 minuter.
SNABB RAMEN MED BROCCOLI OCH VÅRLÖK
2 portioner
2 ägg
1 dl sojasås
1 msk sesamolja
2 msk chiliolja
4 vitlöksklyftor
100 g broccolifloretter
1 msk sesamolja
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
180 g ramen nudlar (Mama’s eller liknande)
20 g vårlök
50 färsk babyspenat
Börja med att koka äggen tills de är löskokta (4 minuter).
Blanda ihop sojasås, sesamolja och chiliolja i en skål. Skala de löskokta äggen och placera dem i sojamarinaden. Låt äggen marineras i minst 20 minuter.
Skala och skiva vitlöken och stek i en het stekpanna tillsammans med neutral olja till vitlöksskivorna blivit gyllenbruna. Häll över på ett hushållspapper.
Skär broccolin i floretter och hetta upp stekpannan igen, nu med sesamolja. Stek broccolin tillsammans med lökpulver och vitlökspulver.
Koka nudlarna i 5 dl vatten. Rör ner smakpåsarna då nudlarna nästan är klara.
Skiva vårlöken tunt och skölj babyspenaten.
Häll upp nudlarna i två skålar, toppa med ett halverat löskokt ägg, broccoli, vitlök, spenat och vårlök. Ringla över extra chiliolja och servera nudlarna varma.
Text och foto: Sofie Sergelius
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.