Förflytta dig till innehållet

Brorsdotter tvingades jobba nästan dygnet runt – Nystadsbo dömd för människohandel och fejkad företagsaffär

Arkiv/ÅU
Förvaltningsdomstolen. Inskränk inte rätten för vilken kommuninvånare som helst att besvära sig i planläggningsfrågor. Det blir bara ännu besvärligare då. ÅU-foto

Tingsrätten har dömt en 61-årig man i Nystad för människohandel. Mannen drev ett kafé och en restaurang i Nystad åren 2017–2018 och tvingade samtidigt sin brorsdotter att jobba nästan dygnet runt utan lön.

Mannen dömdes till ett års villkorligt fängelse.

Brorsdottern vågade inte opponera sig

Händelsekedjan får sin början då brorsdottern anländer till Finland på turistvisum i juli 2017. Några månader senare börjar brorsdottern jobba på sin farbrors kombinerade kafé och restaurang i Nystad.

Hon får ändå ingen lön för arbetet och jobbar från klockan 7 eller 5.30 på morgonen till 22 eller 03 på natten. Hon får inga lediga dagar och ingen semester.

Brorsdottern kan ingen finska och är beroende av sin farbror för sitt uppehälle. Hon är rädd för att utsättas för våld av farbrodern och också för att skickas tillbaka till Turkiet.

I förhören berättar brorsdottern att farbrodern behandlade henne normalt när andra människor befann sig i närheten men var hård och krävande när de befann sig på tumanhand.

Falsk företagsaffär

I september 2017 sålde farbrodern 99 procent av företagets aktier för 15 000 euro till brorsdottern. Enligt farbrodern var det brorsdottern som föreslog en affär.

Motivet ska ha varit att bättre chanser att få uppehållstillstånd i Finland. Enligt brorsdottern var det farbrodern som föreslog en affär.

Beslutanderätten i företaget behöll farbrodern ändå för sig själv efter affären och brorsdottern fick heller ingen avkastning på restaurangverksamheten. Enligt tingsrättens protokoll förstod brorsdottern inte vad företagsaffären innebär och vilka konsekvenser affären hade.

Arbetsrelaterad människohandel kan se ut på olika sätt

Enligt Egentliga Finlands tingsrätt uppfylls kriterierna för människohandel på flera punkter: Brorsdottern var beroende av farbrodern, hon var otrygg och vilseleddes.

Farbrodern kontrollerade sin brorsdotters beteende och brorsdottern befann sig i en underlägsen ställning i förhållande till farbrodern.

– Många tror att människohandel handlar om att utsättas för slavliknande förhållanden. Men arbetsrelaterad människohandel kan visa sig som tvångsarbete där offret vilseleds, hens beroendeställning och otrygghet utnyttjas samt hen kuvas för att verka i omständigheter som kränker människovärdet. I det här fallet uppfylldes kriterierna för människohandel genom att offret vilseleddes och hennes beroendeställning och otrygghet utnyttjades. Också kriterierna  för tvångsarbete uppfylldes, säger arbetarskyddsjurist Natalie Eklund i ett pressmeddelande från Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.

Farbrodern anser inte att han gjort sig skyldig till människohandel eller tvångsarbete.

Farbrodern har tidigare dömts för misshandel av brorsdottern. Den här domen föll i Vasa hovrätt i maj 2022.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit