Förflytta dig till innehållet

Byggnader förfaller i skuggan av nybyggen

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Flera stora byggprojekt pågår samtidigt, i vår fina stad. Salutorget, Brahecenter, Kakola, för att nämna några.
Samtidigt hinner inte myndigheter på sina områden se till fastigheter, då deras fokus är på nybyggen.
I skuggan av nybyggen förfaller redan befintliga byggnader. På olika håll har det uppstått sprickor och förskjutningar i asfalten, men också på utsidan och inne i ovärderliga byggnader.
Här om dagen, på min dagspromenad, vandrade jag längs Trädgårdsgatan. Jag kommer till Humlegårdsgatan och framför mig tornar en pampig vit byggnad. Det är Sydvästra Finlands Lantmannahus (Lounais-Suomen Maalaistentalo), ritat av arkitekt Alvar Aalto 1927-1928. Arkitekt Erik Bryggman planerade 1940 ett hotell i fastigheten.
Både på Trädgårdsgatans och på Humlegårdsgatans sida finns fläckar i fasadens rappning, att rappningen fallit ner. Stora fläckar har uppstått. I regn suger fläckarna åt sig av regnvattnet in i väggkonstruktionen.
I Sydvästra Finlands Lantmannahus har verkat apotek, bank, företag, hotell, läkare, Marthaskola, restaurang och teater.
Det är ingen trevlig syn man har i korsningen Trädgårdsgatan-Humlegårdsgatan, då man riktar blicken mot vita stora byggnaden Sydvästra Finlands Lantmannahus. Det är inte bara den här byggnaden som förfaller i skuggan av nybyggen. Det finns många flera.
Magnus Taxell

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit