Bytte unistudier mot surdeg – öppnar eget bageri i Åbo på onsdag
Det väntas bli köer på Uittamovägen i Åbo på onsdag.
Då öppnar nya surdegsbageriet Leipomo Manna i bageri Taikinajuuris gamla lokal.
Taikinajuuri stängde vid nyår och bland kunderna har väntan på en efterföljare varit lång.
-Visst blir man nervös då man följer sociala medier och ser hur många som väntar på att jag ska öppna och hejar på mig. Men jag försöker att inte känna mig pressad, säger Petteri Polvi, den nya bageriföretagaren.
Han tar över Pargasbon Michaela Salminens koncept med bageri och café. Affären blev klar i januari.
Att ett surdegsbageriföretag kom till salu i Åbo i höstas var en lyckträff för Polvi.
Han har studerat kulturhistoria vid Åbo universitet i fem år och avlagt kandidatexamen.
-Men efter det ville jag satsa på matlagning. Jag började googla på surdegsbakande, säger Polvi.
Han fick ett avtal som lärling på surdegsbageriet Kettu i Raumo, flyttade dit och jobbade och lärde på bageriet i ett drygt år.
I augusti blev han utan jobb då Kettu fick ny ägare.
Tillbaka i Åbo började han planera för ett eget företag och gick en företagarkurs. I samma veva fick han nys om att Salminen ville sälja Taikinajuuri.
-Först kändes bageriet lite för stort för mig, jag hade kanske tänkt mig något småskaligare. Men en fördel är ju den etablerade kundkretsen, säger Polvi.
Han har anställt två av Taikinajuuris tidigare anställda på heltid. Dessutom har ett par anställda deltidskontrakt.
Öppethållningstiderna kommer att betjäna kunder som vill handla kvällstid. Leipomo Manna öppnar först klockan 10 men bakar färskt också till eftermiddagen och stänger först klockan 18.30.
Produkterna kommer att likna Taikinajuuris, men med egen twist.
-Min egen favorit är ett alldeles vanligt lantbröd på surdeg, säger Polvi.
Alla produkter, både de söta och de salta, bakas på surdeg.
-Det är roligt att märka att folk är beredda att betala lite mera för bakverk av hög kvalitet och bakade på goda råvaror, säger Polvi.
Mjölet levereras till Leipomo Manna från Anna Alms ekologiska kvarn vid Mörby gård i Raseborg. Dessutom köper Polvi in mjöl från Siimeksen tila i Pöytis.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.