Förflytta dig till innehållet

Centerpartister vill kriminalisera sexköp

Ulla Parviainen, Centern. En av de som riktar ett förslag till riksdagen om att kriminalisera sexköp i Finland. PRESSFOTO, Riksdagen

Några riksdagsledamöter från Centern föreslår att Finland kriminaliserar sexköp.

Gruppen leds av Ulla Parviainen, ordförande för Centerns kvinnor i riksdagen. De har lämnat in en skriftlig fråga om saken till riksdagens talman.

– I Finland är det förbjudet att köpta sex om den som säljer är minderårig eller ett offer för människohandel. I övriga fall är det tillåtet att köpa sex. Island, Sverige och Norge har kriminaliserat sexköp, säger Parviainen i ett pressmeddelande.

Hon påtalar också att de flesta utlänningar som kommer till Finland för att prostituera sig är från fattiga länder. De blir utnyttjade av de rika, anser hon.

Ledamöterna Sirkka-Liisa Anttila, Hannakaisa Heikkinen, Elsi Katainen, Eeva-Maria Maijala, Aila Paloniemi och Mirja Vehkaperä står också bakom förslaget om kriminalisering.

Det är inte första gången politiker tar upp frågan. Bland annat partimedlemmar i KD, SDP och SFP har föreslagit att sexköp kriminaliseras tidigare.

För endast ett par år sedan kriminaliserades sexköp av människohandelsoffer. Det är oklart om lagändringen lett till någon positiv förändring.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit