Chokladbak med barnen
Choklad, ägg och smör är huvudingredienserna i veckans recept. Med nästan identiska ingredienser kan du välja att slänga ihop en maffig kladdkaka eller kladdiga browniekex. Dessutom är recepten så enkla att även barnen kan vara med och baka!
KLADDIGA BROWNIEKEX
10 stycken stora kex
200 g mörk choklad (70% kakao)
125 g saltat smör
2 ägg
250 g socker (alternativt 150 g vitt strösocker plus 100 g farinsocker)
2,5 dl vetemjöl
1 msk kakaopulver
1 tsk bakpulver
Börja med att värma ugnen till 180 grader och klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och tillsätt den grovt hackade chokladen och rör om tills chokladen smält. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna en stund.
Använd en äggklocka eller tidtagarur på telefonen och vispa ihop ägg och socker i fem minuter i en stor beredningsskål. Det är viktigt att du vispar så länge för att få rätt sorts konsistens på smeten, annars kommer kexen inte att få rätt konsistens.
Häll ner chokladsmeten i äggsmeten och vispa om i ett par minuter tills det bildats en jämn och slät smet.
Blanda ihop de torra ingredienserna och sila över chokladsmeten. Rör om med en träslev tills du fått en jämn smet som fortfarande är lite lös till konsistensen.
Klicka över smeten på bakplåtspappret och lämna rejält med mellanrum mellan kexen.
Grädda i mitten av ugnen i 12 minuter, en plåt i taget. Ta ut plåten ur ugnen och låt kexen svalna på plåten i minst 20 minuter innan du flyttar över dem på en tallrik för att svalna helt och hållet eftersom de är så mjuka medan de är varma. Efter att kexen kommer ut ur ugnen kommer de att kollapsa lite, det hör till.
Ät kexen då de svalnat helt och hållet. Kexen håller sig i rumstemperatur upp till fyra dagar ifall de förvaras i en lufttät låda.
MAFFIG KLADDKAKA
150 g saltat smör
100 g mörk choklad (70% kakao)
3 ägg
0,5 dl grädde
3 dl socker
4 msk kakaopulver
2 dl vetemjöl
frukt, bär och choklad till dekoration
ströbröd och smör till springformen
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och bröa en springform (en form med löstagbar botten) som är cirka 24 centimeter i diameter.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta bort kastrullen från värmen då smöret har smultit och tillsätt grovt hackad choklad. Rör om tills chokladen smält.
Kläck i äggen ett i sänder medan du rör om med en träslev. Rör ner grädden.
Tillsätt socker, kakao och vetemjöl och rör om tills det bildats en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Kakan ska vara lös i mitten.
Låt svalna och dekorera därefter med valfria frukter, bär och chokladbitar. Servera kakan ljummen tillsammans med vaniljglass.
Förvara kladdkakan i kallt i en lufttät burk eller inlindad i plastfolie. Kakan blir extra god då du värmen bitarna ett tiotal sekunder i mikron innan servering.
Sofie Sergelius
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.