Förflytta dig till innehållet

CKP avslöjade lotterihärva – tre personer misstänks ha håvat in närmare en miljon euro

Arkiv/ÅU
Sedlar
Tre personer misstänks för penningtvätt i en exceptionell brottshelhet.

Centralkriminalpolisen är nu klar med en förundersökning i ett misstänkt fall penningsspelsbrott och grov penningtvätt.

Brottshelheten omfattar verkställande av ett olagligt penningspel i Finland samt försäljning av en annan stats lottolotter till ett värde av flera miljoner euro.

Förundersökningen inleddes i fjol.

Enligt CKP framgick det att två personer som bor i Finland, men har utländskt medborgarskap, hade verkställt ett olagligt penningspel samt sålt och förmedlat lotter i strid med lotterilagen.

Den huvudmisstänkta hanterade verksamheten och penningrörelsen och den andra misstänkta värvade spelare och förmedlade penninginsatser.

Ytterligare en tredje person misstänks för att ha deltagit i hanteringen av brottsvinningen, till exempel mottagande och förmedlande av pengarna. Alla tre personer är misstänkta för penningtvätt.

Nästan en miljon i vinning

Enligt förundersökningen har det rört sig flera miljoner euro i den lagstridiga penningspelsverksamheten under åren 2016–2022. Huvudgärningsmannen misstänks ha fått närmare en miljon euro i vinning av brotten.

I de utlottningar som den huvudmisstänkta har förmedlat i Finland har hen tagit emot penninginsatser och betalat ut vinster, som baserat sig på resultatet av lottoomgångarna i en annan stat.

– Det handlar om en tämligen exceptionell brottsutredning i Finland. Ämnet har inte diskuterats så mycket i offentligheten, men som fenomen har dylikt penningspelande som misstänks vara olagligt förekommit i Finland redan under en längre tid. Den misstänkta personen hade i det här fallet hållit kontakt med sina klienter bland annat på Facebook, där hen även hade lagt ut meddelanden relaterade till ämnet och information om spelomgångarna som lottas, säger utredningsledaren, kriminalöverkommissarie Janne Takkunen i CKP:s pressmeddelande.

Brottshelheten gick vidare till åtalsprövning i oktober.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit