Coronablinkern gör knappt någon nytta alls i smittspårningen i Egentliga Finland
Appen Coronablinkern, som lanserades hösten 2020 för att man skulle kunna spåra smittkedjor snabbare, används i dag mycket sällan i smittspårningen i Egentliga Finland.
— Enligt de uppgifter som vi får från våra läkare gör Coronablinkern väldigt liten nytta i smittspårningen. Få läkare använder den som informationskälla. En del använder den aldrig, säger Esa Rintala, ansvarig smittskyddsläkare för smittsamma sjukdomar vid sjukvårdsdistriktet.
Det tar två veckor innan blinkern registrerar information om att dess användare varit i kontakt med en person som smittats.
— Det kunde vara bra information att ha, men eftersom det räcker två veckor innan man får det bekräftat så fungerar det inte speciellt bra.
Att Coronablinkern inte visar var eller när en möjlig exponering skett är stora stötestenar.
— Det kan också vara frågan om en väldigt sporadisk och ofarlig kontakt, till exempel att man varit i närheten av en granne som sitter på andra sidan av en vägg, i en annan lägenhet, säger Rintala.
Finns det några exakta uppgifter om hur många gånger coronablinkern varit till nytta i smittspårningen i Egentliga Finland?
— Enligt den feedback vi fått har den tyvärr väldigt sällan gjort nytta.
Telefonsamtal används mest i smittspårningen
Största delen av smittspårningen sker i stället via telefonsamtal. Den som smittats rings upp och intervjuas.
— Personen kan sedan kolla i till exempel sin kalender och utreda var hen har varit, liksom vilka familjemedlemmar hen träffat. Tyvärr vet cirka 30 procent av de som intervjuas inte varifrån smittan kommit över huvud taget.
Coronablinkern är ändå en bra innovation, tycker Rintala.
— Men eftersom det är förbjudet att använda platsdata via dylika appar så fungerar den inte särskilt effektivt.
Coronablinkern
Applikationen har utvecklats av Institutet för hälsa och välfärd, Social- och hälsovårdsministeriet, Folkpensionsanstalten och Sotedigi och är byggd av Solita.
Syftet med blinkern är att effektivera smittspårningen.
Blinkern sparar inte dina personuppgifter och samlar inte in platsdata. Man kan meddela anonymt via den att man har smittats, med hjälp av en kod som fås av hälso- och sjukvården.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.