Coronablinkerns saga är all – 64 000 finländare anmälde att de smittats under två års tid
Appen Coronablinkern är numera borta.
Efter den här dagen varnar Coronablinkern inte längre för exponeringar eller sparar information om möten. Den kan alltså inte användas för att anmäla ett smittfall.
Appen har lagts ner för gott och den kan tas bort från telefonen.
Appen läggs ner eftersom det i den nuvarande epidemisituationen inte längre finns grunder för att använda Coronablinkern, skriver Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande.
Den omfattande testningen har slopats på många områden och i stället riktas testningen endast till vissa begränsade grupper, såsom hälso- och sjukvårdspersonal och riskgrupper.
Coronablinkern togs i bruk i Finland den 31 augusti 2020. Redan efter ungefär ett dygn efter att den publicerats passerade man en miljon nerladdningar.
Som bäst hade Coronablinkern 2,5 miljoner användare. I förhållande till landets invånarantal var Coronablinkern en av världens mest använda coronaappar.
Genom appen meddelade dock bara 64 000 användare om att de hade smittats. Av Coronablinkerns användare berättade 23 procent att de hade fått ett meddelande om en eventuell exponering.
4 061 personer svarade på ett meddelande.
Budgeten för Coronablinkern var 6 miljoner euro, men slutligen använde man 5,1 miljoner euro. EU finansierade appen med cirka 150 000 euro.
I Egentliga Finland gjorde den ingen större nytta i smittspårningen, enligt en artikel i ÅU i april 2021.
Det tog två veckor innan blinkern registrerade information om att dess användare varit i kontakt med en person som smittats.
Förutom apputveckling krävde blinkern lagstiftningsarbete, ändringar inom hälso- och sjukvården, säkerställande av informationssäkerhet och dataskydd samt omfattande medborgarinformation.
Det var en nationellt betydande satsning av Finland och man lärde sig mycket av det hela, enligt THL.
I Finland och på EU-nivå håller man på att göra undersökningar om effekterna av Coronablinkern och liknande appar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.