Coronaepidemin har belastat vården i nästan ett års tid: ”Krisen har blivit det nya normala”
Tidsbristen och stressen gör det svårt att komma fram till lösningar som kunde underlätta vårdarnas vardag, säger Jussi Rantanen, koordinerande huvudförtroendeman vid Åbo universitetscentralsjukhus, ÅUCS.
– Som det är nu släcker vi bränder till höger och vänster, det blir ad hoc-lösningar, inget bestående.
Den stora utmaningen just nu är att se till att de anställda ska kunna hålla vinterledigt.
– Vissa har kanske haft en–två dagar extra ledigt under mellandagarna men det behövs en vecka för att komma loss från jobbet och tänka på annat. Det är många som är trötta.
Kritiskt inlägg på intranät
Det svåraste läget just nu är inom akut- och förlossningsavdelningarna. Turun Sanomat skrev inför jul om hur sjukskötaren Joonas Hartikka skrivit ett kritiskt inlägg på ÅUCS intranät. Hartikkas text om hur tungt det är på akuten – samt om en brist på respekt från ledningens sida – fick över tvåtusen reaktioner på en vecka.
Enligt Rantanen är läget oförändrat, ledningen har inte riktigt bemött kritiken på ett tillräckligt sätt. Det hela är ändå mer än fråga för arbetarskyddet än en direkt facklig fråga, säger han.
Där som vissa saker kanske löser sig, dyker nya utmaningar upp. Det här gäller exempelvis ”vaccinrallyt”, som Jussi Rantanen säger. Arrangemangen kring vaccineringen av befolkningen kräver resurser, samtidigt som de anställda också ska få sin spruta, vid sidan av allt annat.
– Osäkerheten kring när och i vilken ordning det här ska ske är också ett stressmoment.
”Antalet patienter en sida av verkligheten”
Årsskiftet verkar inte ha gett en topp i smittstatistiken i Egentliga Finland.
– Det som är fint är att vi klarade helgerna klart lättare än vad som antogs i vissa dystra visioner, säger sjukhusdirektör Petri Virolainen.
Han påpekar att vardagsverkligheten för de anställda inom vården ändå inte korrelerar med smittstatistiken.
– Antalet patienter är kanske inte högt, men förutsätter många speciallösningar.
Vårdpersonalen är belastad, säger Virolainen, men samtidigt är det svårt att säga hur mycket av det som beror på just coronaepidemins följder. De som arbetar inom vård och omsorg har det tungt också inom andra sektorer.
Då det gäller de mer akuta frågorna som är relaterade till ork inom ÅUCS akut- och förlossningsavdelningar är läget oförändrat. Utgångsläget för vinterledigheter är just nu ändå gott, trots att exempelvis vaccinarrangemangen binder resurser.
– Vi vaccinerar hundratals varje dag men de kunde vara många fler om vi bara hade vaccin.
Det stora bekymret är att belastningen i arbetet fördelas så ojämnt.
– Det här märks särskilt på testsidan, där det är verkligt tufft.
”Går inte att köpa ork”
En öppen fråga är hur arbetsgivaren och facket ska komma överens om en så kallad justeringspott. Tillägget, som är en del av kollektivavtalet, ska fördelas i enlighet med vem som just nu behöver det allra mest. Ett möte om potten har prickats inför nästa vecka.
– Det här är ett element för att sporra de anställda, men det går inte riktigt att köpa ork på sikt med pengar, säger Rantanen.
Antalet nya fall av covid-19 var lågt under helgerna, vilket delvis kan ha berott på en eftersläpning. Det finns många med lindrigare symptom som låtit sig testas först senare.
– Den här veckan går vårdmaskinen igen på full fart, säger Rantanen.
Det verkligt slitsamma, enligt honom, är att det är svårt att se en ljusning vid horisonten. Det senaste tillskottet på listan över orosmoment är de nya virusmutationerna.
– Vi kommer inte ut ur dimman. Snart har det gått ett år från det att allt började. Det är lite så att man undrar om det här är det nya normala inom vården?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.