Förflytta dig till innehållet

Coronaepidemin tär på kommundirektörernas välbefinnande

Erik Sandström/SPT
Porträtt av vit kvinna.
Kommunförbundets verkställande direktör Minna Karhunen anser att coronaepidemin har försämrat kommundirektörernas arbetshälsa. Arkivbild.

Kommundirektörernas arbetshälsa har försämrats de senaste två åren. Det visar en enkät som Kommunförbundet, pensionsanstalten Keva och Finlands Kommundirektörer har gjort.

I den senaste enkäten 2018 bedömde 82 procent av kommundirektörerna att den egna arbetsförmågan var relativt god eller mycket god. Nu har andelen sjunkit till 76 procent.

— Det exceptionella läget till följd av coronaepidemin har inneburit en större arbetsbörda också för kommundirektörerna, säger Kommunförbundets verkställande direktör Minna Karhunen i ett pressmeddelande.

En tredjedel eller 32 procent av alla kommundirektörer upplever relativt mycket eller väldigt mycket stress i sitt arbete. Andelen stressade kommundirektörer har ökat med 13 procentenheter sedan den senaste enkäten.

Över hälften av kommundirektörerna upplever att kommunernas ekonomiska situation, coronaepidemin och det offentliga diskussionsklimatet inverkar negativt på den egna arbetshälsan.

Hälften av kommundirektörerna uppger att de har blivit utsatta för trakasserier eller hot. Andelen trakasserade kommundirektörer har ökat med 9 procentenheter under de två senaste åren.

Cirka 36 procent av alla kommundirektörer överväger att byta jobb.

Enkäten gjordes vid årsskiftet och besvarades av 169 kommundirektörer, vilket innebär att svarsprocenten var 55.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit