Coronaläget i Egentliga Finland stampar på stället – ”Situationen är exceptionell”
– Coronaläget är låst. Vi ser varken någon ökning eller minskning i antalet smittor. Situationen är exceptionell och har inte tidigare förekommit under hela epidemin, säger överläkare Esa Rintala, som ansvarar för smittsamma sjukdomar på ÅUCS, i ett pressmeddelande.
Den färskaste incidenssiffran i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är 172,4. För en vecka sedan var incidenssiffran 175.
Antalet coronatest har fortsättningsvis varit högt i Egentliga Finland. Också andelen positiva testsvar har bibehållits på en hög nivå och ligger nu på 3,9 procent.
Senaste vecka beslöt Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt att fullt vaccinerade personer inte längre behöver gå på coronatest om de har endast lindriga symtom på luftvägsinfektion. Med fullt vaccinerad avses personer som fått två vaccindoser och hos vilka det gått mer än två veckor sedan den andra vaccindosen.
Denna rekommendation gäller inte för dem som man vet exponerats för coronavirussmitta och inte heller för personer som arbetar inom social- och hälsovård. För dessa grupper är tröskeln fortfarande låg för coronatestning.
Alla personer som har svårare symtom testas fortfarande.
Patientomsättningen är hög
För närvarande vårdas 13 patienter på sjukhus och av dessa får färre än fem intensivvård. Patientomsättningen är hög och fortfarande är största delen av patienterna ovaccinerade mot coronaviruset.
De flesta coronasmittorna förekommer inom de områden i Egentliga Finland där vaccinationstäckningen är låg.
Lokala ansvaret för epidemikontrollen blir allt viktigare
På måndagen den 6 september godkände regeringen en ny hybridstrategi för kontroll av coronaepidemin, vilket kommer att innebära förändringar i arbetssättet för coronakoordinationsgruppen i Egentliga Finland.
– Betydelsen av lokala åtgärder ökar och gruppens ansvar kommer åtminstone inte att minska, säger chefsöverläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Mikko Pietilä.
Hur det här tar sig uttryck i praktiken blir klart inom de närmaste veckorna. I alla fall kommer man att frångå indelningen i de tre epidemifaserna basnivå, accelerationsfas och samhällsspridningsfas.
Coronakoordinationsgruppen behöll rekommendationerna oförändrade med ett undantag: Tidsintervallet mellan första och andra vaccinationen får förkortas enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL:s) färska rekommendation från åtta veckor till sex veckor.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.